4
Idiotsikker moro

Tittel:
Dum og dummere to
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jim Carrey
  • Jeff Daniels
  • Laurie Holden
  • Kathleen Turner
  • Rob Riggle
Regissør:
Peter Farrelly, Bobby Farrelly

“Dum og dummere to” viser seg å være et ganske smart trekk.

Jeff Daniels og Jim Carrey er dustemiklene Harry og Lloyd igjen. Noe som er litt rart, alt tatt i betraktning.

Carrey og Daniels har tross alt lite å vinne på en oppfølger til sin nå godt over sprit-myndige komiklassiker. Siden vi først traff Harry og Lloyd på kino i 1991 (eller senere via mirakelet VHS), har begge mennene bak tåkehodene gjort karriere i roller som ligger tettere opp mot kravene til Mensa-opptak.

Jeff Daniels har slått seg opp som “kred”-skuespiller i den eminente HBO-serien “The Newsroom”, og Jim Carrey har jo de siste årene gjort det stort i … Ja. Uansett: Både Daniels og Carrey har mye å tape her.

Heldigvis: Harry og Lloyd består prøven – sannsynligvis for første gang i sine liv. “Dum og dummere to” er et akkurat passe fornøyelig gjensyn med våre to favoritt-fehoder.

Opplegget denne gangen er at Harry og Lloyd legger ut på langtur for å lete etter datteren Harry ikke visste at han hadde. Mye fordi Harry gjerne vil se hva de mildt sagt begrensede genene hans har klart å produsere, men mest fordi han håper at lillejenta vil være så snill å donere bort en nyre til han.

Lengter du etter humor med vittige betraktninger av samtiden, ispedd velformulert satire? Da er sannsynligvis dette det nærmeste du kommer et brekkmiddel.

“Dum og dummere to” maler vitsene sine på veggen med rosamaling og store bokstaver, og setter strek under poenget i tilfelle morsomheten skulle gå over hodet på deg.

Det verste av alt – det funker. Okey, riktignok ikke alt. Enkelte morsomheter er så banale at selv en seksåring ville blitt pinlig berørt. Likevel er det titt og ofte spor av komiske gullkorn i “Dum og dummere to”. Mye takket være Daniels og Carrey, selvfølgelig.

Når det seg sagt: Handlingen er alvorlig tynn suppe. Noe mer kan man vel ikke forvente av et manus som bare har seks forfattere på forsiden. Nei, du leste faktisk riktig: Seks forfattere. “Interstellar” ble skrevet av to.

Men om manuset er tynn suppe, er Daniels og Carrey bitene som gjør det hele spiselig. “Dum og dummere to” er en komedie som sikter bredt. Humoren skyter låvedører med pumphagle fra fem meter, og da er det heller ikke rart at den stort sett treffer.

Hva komedier angår er “Dum og dummere to” – tør jeg si det? – ganske idiotsikker.