3
Ikke akkurat mesterlig

Tittel:
The Grandmaster
Sjanger:
Action, Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 2 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Tony Leung Chiu Wai
  • Ziyi Zhang
  • Qingxiang Wang
  • Chen Chang
Regissør:
Wong Kar Wai

Fascinerende karakterer, fascinerende historie, men det blir altfor mye og drukner i en grøt.

“The Grandmaster” er en veldig rotete film. Jeg, med begrensede kunnskaper om asiatisk historie, sliter med å følge med og vi får ingen behjelpelig innføring i hvordan kampsportens miljø fungerer i Kina. Jeg blir nødt til å bare akseptere at OK, jeg må bare se hvor de bringer meg, men jeg forstår ingenting.

Ja, selvfølgelig. Noen er mestere over de 64 håndteknikkene, noen har blandet forskjellige stiler. OK, så bare tre individer kjenner til denne kunsten. Altså: Gud bedre, du må være dypt inne i kung fu-verden og Kinas historie for å henge med. Jeg måtte gi opp håpet om å forstå og heller lete etter elementer jeg kunne like ved filmen.

Og heldigvis har filmen Ziyi Zhang. Med hennes iskalde raseri og hevnlyst vekkes min nysgjerrighet. For denne Ip Man (Tony Leung Chi Wai) klarer ikke å bære filmen alene.

De sier at filmen handler om Ip Man, som senere ble Bruce Lees læremester – som de noe misvisende promoterer filmen med. (Denne delen av hans liv er nemlig ikke med i filmen.) Men de fokuserer mer på Gong Er (Ziyi Zhang), noe som er ganske forståelig; hun er nemlig den mest fascinerende karakteren. Når hennes far dør mister hun sin høyt elskede skole og hun kjemper for å ta tilbake familiearven.

I hennes historielinje krysses hennes skjebne med en av Kinas nasjonalistiske agenter, Razor (Chen Chang) og denne scenen liker jeg kanskje mest av alt. Deres møte på toget. Den vekker en interesse rundt den mystiske agenten, men dessverre skjønner jeg ikke helt hva hans bidrag i filmen skulle være. Jeg tipper hans del i filmen skulle oppnå noe mer enn kun én del av de mange kampsportskolene.

Dette er absolutt en interessant film for øyet, men historiemessig forsøker den å samle sammen altfor mange historier og aspekter ved kampsportmiljøet under andre verdenskrig. Alle inntrykkene blir rett og slett ”lost in translation”.

Jeg skulle ønske de hadde konsentrert handlingen litt, for avslutningen den førte meg til ga meg omtrent ingenting. Kall meg pinlig uvitende, men dette ga meg lite. Takk og pris for Ziyi Zhang. Men hvis du vil se en film med slående vakre effekter, asiatiske legender og filosofi er ikke dette filmen å se. Se heller ”Hero”.