3
Ikke akkurat milevis foran andre biografiske filmer

Tittel:
Miles Ahead
Sjanger:
Biografi, Drama, Musikk
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Don Cheadle
  • Ewan McGregor
  • Emayatzy Corinealdi
  • Lakeith Stanfield
  • Michael Stuhlbarg
Regissør:
Don Cheadle

I et hav av biografiske filmer har vi fått æren av å bli kjent med mange legendariske artister. I denne filmen har turen kommet til jazztrompetisten Miles Davis.

Når livet til Miles Davis (Don Cheadle) er på bunnen, og han i tillegg har plateselskapet sitt på nakken, masende om å lage nytt materiale, dukker en journalist opp på døren til Miles. Journalisten, Dave (Ewan McGregor), drar med Miles ut fra sin særdeles tilbaketrukne livsstil og ut på et par små turer som Miles virkelig trenger. Alt Dave spør om i gjengjeld er å få vite litt om artisten/legenden Miles Davis. Men historien han får vite om er kanskje ikke så rosenrød som man kanskje kunne tro?

Her skal det ikke stå på innsatsviljen til Don Cheadle når det gjelder å fortelle historien til Miles Davis. Han står med manus, regi og hovedrolle, og klarer seg faktisk ganske godt på alle områder – selv om han trekker det lengste strået når det gjelder innsatsen foran kamera.

Saken er den at jeg synes at Don Cheadle er mesterlig god i hovedrollen, men jeg savner at historien har en rødere tråd som er mer interessant å følge. Vi får de obligatoriske blikkene tilbake i tid, og det er en historie her hvor vi følger Miles i nåtiden også, men jeg sliter litt med å koble alt sammen. Det hele føles både rotete og kaotisk, nesten som om det er slengt sammen en tålig løs historie rundt det musikalske talentet til Miles Davis.

Altså, det gjør svært lite å havne et musikalsk tog med et såpass stort ikon som Miles Davis som selve lokføreren, men det er litt slitsomt også. Som publikum får man god kjenskap til musikken som ble skapt – ikke til barndommen eller mer enn to-tre viktigte livshendelser som formet ham. Ikke at jeg sier at alle biografier må følge en mal og dra inn alle konvensjoner, men litt mer kjøtt på benet hadde vært hyggelig. Ja, det hadde vært hyggelig å bli litt bedre kjent med mennesket Miles, selv om sikkert Don Cheadle føler at det ER tilfellet for denne filmen.

Litt rotete og kanskje også litt langdryg til tross. Dette er grei skuring og en OK gjennomført dramafilm hvor man har større mulighet til å huske musikkinnslagene fremfor historien.