3
Ikke helt lykkelig

Tittel:
Lykke
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Alba Rohrwacher
  • Vinzenz Kiefer
  • Andrea Sawatzki
Regissør:
Doris Dörrie

”Lykke” er en passe vellykket film basert på Ferdinand von Schirachs novelle med samme navn.

Irina, spilt av Alba Rohrwacher, overlever ved å selge kroppen sin på gatehjørner i Berlin. Hun er makedonsk krigsflyktning og papirløs innvandrer. Kalle (Vinzenz Kiefer) er en punkete uteligger i samme by. De treffer hverandre fordi Kalles hund har lyst til å leke.

Irinas historie er akkurat like fæl som du venter. Det vakre paradiset hun levde i før krigen kom, er en sterk kontrast til gatelivet i Berlin. Hvordan Kalle endte opp på gata er litt mer usikkert, men kjærlighetshistorien deres er vakker, det er det ingen tvil om.

Skuespillerne er gode, men jeg savner litt mer dybde i personene de framstiller. Her er det to emosjonelt skada mennesker som prøver å skape et lykkelig samliv. Det må jo by på en haug med utfordringer for begge to, annet enn at de ikke snakker samme språk.

Filmen er til tider både vond og fin. Likevel klarer den ikke helt å balansere mellom det realistiske og det fantastiske, og det ender med at jeg føler meg undervurdert som seer. Det vonde blir så til de grader satt opp mot vakre bilder av blomster, rådyr og lekende barn, at det blir klisjeer.

Også fæle scener med blod og gørr er overdrevet. Som om død og fordervelse i seg selv ikke er nok, eller som om seeren ikke forstår hva som skjer. Faktisk virker det som om skaperne bak filmen ikke er trygge nok på selve historien til å la seerne reagere naturlig. Noen av scenene skriker nesten at “dette er fælt!” og “skal du ikke gråte litt?”

Til sammen blir dette for overtydelig og klisjéfullt for min smak. Men hunden er innmari fin, mange av bildene er utrolig flotte, og fargene er noe for seg selv. Dette kan bli en hit blant dem som var hipstere i fjor.