4
Ikke helt ueffent, Angelina

Tittel:
Unbroken
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 17 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jack O'Connell
  • Takamasa Ishihara
  • Domhnall Gleeson
  • Garrett Hedlund
  • Jai Courtney
  • Finn Wittrock
Regissør:
Angelina Jolie

Angelina Jolie går forsiktig fram med sin andre spillefilm. Og de som er forsiktige – de slår seg minst.

Krigsdramaet “Unbroken” er rett og slett en ryddig affære. Film laget etter boka. Det fine med det, gitt at man forteller en interessant historie, er at man nærmest er sikret en streit opplevelse. Ikke nødvendigvis noe man husker, men som der og da gir nuet nok mening til at man trives i det.

2. verdenskrig er filmskapernes endeløse fruktfat. De vil aldri gå tom for lerretsverdige historier fra en aller annen verdenskant. De har så vidt begynt å spise av all frukten.

Jolies historie omhandler Louis Zamperini, en OL-utøver hvis løpeferdigheter blir overraskende unyttige som fange i japanske krigsleirer. Det var også vanskelig å løpe fra de 47 dagene og nettene han tilbrakte i en livbåt midt i Stillehavet. Men skitt au – det ville kanskje vært for mye å be om uansett. Gjerne slik man ser i filmer hvis manuskript ikke er basert på noe som helst.

Tittelen “Unbroken” forteller en hel del om den psykiske delen av handlingen. Og dette er utvilsomt halmstrået som gir idrettsbakgrunnen relevans. For vår mann, Louis Zamperini, ga aldri opp. Ikke da han løp, og ikke da han ble torturert. Det er både vondt og litt fint å se folk som nekter å la seg knekke på film. Det er litt vondere, men stadig litt fint å vite at folk også har nektet å gi opp på ordentlig. Hvor hadde vi vært om ikke det var for disse uknekkelige menneskene?

I ryggen på Jolie står en stab med utallige Oscar-nominasjoner bak seg. Selveste Coen-brødrene har vært med på manusfronten, mens selveste Roger Deakins står for foto. Selveste Alexandre Desplat har laget musikken. Også klipperne sitter i Akademiet. Derfor er det noe oppsiktsvekkende at ikke “Unbroken” er enda litt bedre. Det har “bare” blitt tre Oscar-nominasjoner, hvorav ingen befinner seg i de mest prestisjetunge kategoriene. Derfor må man spørre seg om Angelina Jolie har forvaltet all ekspertisen godt nok. Trolig ikke.

Men så er hun jo ei dame, da. Akademiet er litt sneversynt sånn.

Konklusjonen får være at Jolie fremdeles har litt å lære hva angår regi. “Unbroken” er på ingen måte mislykket, men det skal som sagt mye til å feile når man ikke tar noen sjanser.