4
Ikke riktig sted for svake menn

Tittel:
Lawless
Sjanger:
Drama, Western
Varighet:
1 t. 56 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Shia LaBeouf
  • Tom Hardy
  • Jessica Chastain
  • Gary Oldman
  • Mia Wasikowska
  • Guy Pearce
Regissør:
John Hillcoat

Hjemmebrentvirksomhet med gammel western-ånd i gangsterformat. Du burde passe deg når du bråker med “uovervinnelige hillbillies”.

“Lawless” er en gangsterfilm basert på boken “The Wettest County in the World”, som forteller historien om Bondurant-brødrene og deres hjemmebrentvirksomhet i Franklin County, Virginia på 30-tallet. Filmen fortelles av den yngste av brødrene, Jack (Shia LaBeouf), noe som kan være avgjørende for din filmopplevelse.

Det kommer nemlig an på hvor lei du er av LaBeouf, og man kan bli ganske irritert over alt Jack gjør i filmen. Han er ganske ivrig i å vise seg selvstendig for sine fysisk sterkere brødre, samtidig som han vil imponere prestens datter (Mia Wasikowska). I all sin ivrighet lar han seg bli forført av de raske pengene man kan tjene i Chicago-mafiaen til Floyd Banner (Gary Oldman). Men han gjør også jobben enklere for special agent Charlie Rakes (Guy Pearce), som forsøker å ødelegge for brødrene når de nekter å inngå avtale med den korrupte statsadvokaten Mason Wardell.

Min største fornøyelse i filmen var den nesten mytologiske fascinasjonen filmen bygger rundt den eldste broren, Forrest (Tom Hardy). Det kan virke som om bygda og brødrene selv til tider har en oppfattelse av at han er uovervinnelig. Man er nødt til å være sterk og nådeløs for å overleve i filmens brutale verden. Hvis noe skjer med noen av brødrene begir de seg ut på en grotesk blodhevn, noe blant annet Banner vet utmerket godt og man kan oppfatte det som om det er den eneste årsaken til at Jack får jobbe med mafiaen.

Likevel trekker det filmopplevelsen ned at Oldman er altfor lite med i filmen, for de scenene han har er geniale. I tillegg kan filmens skurk i Pearce oppfattes som en smule karikert for filmen, selv om han er merkverdig og ubehagelig underholdende.

Det er kanskje ikke verdens mest originale film, men den har en fantastisk samling skuespillere, selv om kanskje ikke alle får den plassen de fortjener. I tillegg har filmen et kult soundtrack, som skaper en riktig stemning og atmosfære i USAs våteste fylke. Sammen utgjør dette en god gangsterfilm.

Filmen kan oppfattes som en hybrid av western- og gangstersjangeren, spesielt med tanke på at de følger sine egne lover og regler, og kjemper for sin egen del og prinsippet om frihet. Men for min del er det først og fremst fascinasjonen rundt ”uovervinnelighet” som gir filmen et særpreg, og det faktum at den skal være basert på en sann historie gjør den mer intens, og man blir nysgjerrig på hvor langt de kan strekke denne overtroiske fascinasjonen. I bunn og grunn sier de det ganske godt selv: “Nothing can kill us, we can never die. But no one leaves this world alive.”