Knallscenene som ble improvisert fram

Dine mest minneverdige filmscenene kan ha vært improvisert. Bare sjekk her.

Opp igjennom historien har det ofte hendt at filmstjernene på settet glemmer bort manuset litt eller rett og slett får noen briljante innfall. Og resultatene har i ny og ne vært så ålreite at de har blitt stående.

Radioprat – “Good Morning, Vietnam”

Robin Williams preiker i alle retninger som radiovert i “Good Morning, Vietnam”. “Monday is Malaria day! That’s right, time to take that big orange pill”. Hva sto i manuset? Særdeles lite skal være fasiten. Robin Williams improviserte like heftig som en gorilla er dreven på å skrelle bananer.

 

Klapping – “The Dark Knight”

Denne scenen ble smått ikonisk grunnet en handling, ikke en dialog. Heath Ledgers “Joker” har blitt arrestert og sitter bak lås og slå. I det borgemester Garcia gir Jim Gordon jobben som “commissioner” begynner alle å applaudere – også “Joker”. Han klapper intenst uten å forandre ansiktsuttrykk. Skulle ikke ha skjedd, men Heath Ledger bare gjorde det. Ren instinktiv improvisasjon. Resultatet ble mørkt og deilig.

 

Fornærmelser – “Full Metal Jacket”

R. Lee Erney var egentlig ikke castet til rollen som Gunnery Sergeant Hartman, men Earney sendte en tape av seg selv hvor han slenger fornærmelser til en gruppe i “Royal Marines” i femten minutter. Det var nok til å overbevise Stanley Kubrick om at Erney var mannen for rollen. Det sies at det ble skrevet 150 sider med fornærmelser til Erney, men at omtrent 50 % av alle fornærmelser han kommer med er improvisert.

 

Torturpreik – “Reservoir Dogs”

Det sto i skriptet at Mr. Blonde (Michael Madsen) skulle torturere Officer Nash (Kirk Baltz). Det sto at han skulle kutte øret av Nash, men stort mer sto det heller ikke. Tarantino ga Madsen fritt spillerom til å utfolde seg i omstendighetene som førte til hakket dårligere hørsel. Resultatet er en av de kuleste scenene jeg vet om!

 

Bilirritasjon – “Dum & Dummere”

En kan vel egentlig spørre seg – var noe av denne filmen i et manus? Jeg er usikker, men resultatet ble fantastisk. Skriptet eller ei. En scene som er annerkjent som improvisasjon er en av filmens desiderte høydepunktet. Når våre venner, Harry og Lloyd, har plukket opp leiemorderen og skal føre dialog, synge og vise sine “talenter”. Alt fra den mest irriterende lyden i verden, til sang og musikk er improvisert. Applaus!

 

Mimring – “Redd menig Ryan”

Captain Miller (Tom Hanks) og Private Ryan (Matt Damon) preiker sammen under en pause fra krigen. Damon forteller en historie om sine brødre på et delikat detaljenivå. Ingenting sto i manuset. Matt Damon finner på hele sulamitten på sparket. Regissør Steven Spielberg ble så imponert at sekvensen ble tatt med i den ferdige filmen i sin helhet.

 

I know – “Star Wars V: Imperiet slår tilbake”

Han Solo er en kul fyr. For kul til å si “jeg elsker deg”. Det mener i alle fall Harrison Ford. Når Han Solo er i ferd med å bli fanget i karbonitt avslører prinsesse Leia at hun elsker ham. Manuset sier at Leia skal si “jeg elsker deg”, hvilket Han Solo skal svare “jeg elsker deg også” på. Men Harrison Ford sa bare “jeg veit”, og slik forble det.

 

Heeere’s Johnny! – “Ondskapens hotell”

Wendy og sønnen Danny har gjemt seg for Jack Torrance på badet. Han har blitt splitter pine gal. Jack hugger seg gjennom døra med en øks, før han klemmer hodet gjennom en liten sprekk og sier en av de mest kjente replikkene fra en film noensinne: “Heeere’s Johnny!”. Replikken sto ikke i manus. Jack Nicholson manet den fram fra eget hode.

 

You talkin’ to me? – “Taxi Driver”

Manusforfatter Paul Schrader skrev følgende til denne scenen: “Travis snakker med seg selv i speilet”. Mer enn det fikk ikke Robert De Niro å jobbe med. Derfor måtte De Niro improvisere der og da for å skape en scene som funket. Vel, “you talkin’ to me” funket jo som bare rakkern!

 

Slangelyd – “Nattsvermeren”

Under en samtale mellom Dr. Hannibal (Anthony Hopkins) og FBI-agent Clarice Starling (Jodie Foster) forteller Hannibal om hvordan han spiser en lever. Med bønner og Chianti som tilbehør. Den småekle (og nå ganske så legendariske) hssssssss-lyden han lager i denne replikken var ikke i manuset. Det skal visstnok ha vært en lyd Hopkins brukte for å skremme foster under øving, som han fant ut kunne funke bra på publikum også. Sant nok.

 

Hvilken er din favoritt?
Kjenner du til andre uforglemmelige scener som er improvisert?