3
Ingen trans på roser, akkurat

Tittel:
Min nye venninne
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 48 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Romain Duris
  • Anaïs Demoustier
  • Raphaël Personnaz
  • Isild Le Besco
Regissør:
François Ozon

Dette var skuffende. Ja, på tross av at hovedpersonen lyder både David og Virginia.

Fra mannen bak “I de beste hjem”, François Ozon, hadde vi strengt tatt håpet på noe litt bedre. “Min nye venninne” er historien om et dødsfall, et løfte, en uventet vri og et kleint og snodig venneforhold. For når Claire mister sin nærmeste venninne lover hun foran alt og alle at hun skal se til den etterlatte familien, mannen David og spedbarnet Lucie.

Men så fersker Clair enkemannen i skjørt og høye hæler, og vips så får lovnaden hennes et litt annet omfang.

Vi ser gjerne en seriøs transefilm – det småsjeldne menneskelige fenomenet har ikke vondt av å få litt oppmerksomhet. Selv om det er akkurat dét transpersoner vanligvis tilegner seg. Men “Min nye venninne” klarer ikke å ta “problemstillingen” seriøst nok. Rollefigurene blir for vage, for hule og for teite. Og i en slik film betyr rollefigurene alt.

Ingen klandrer for øvrig mannen for å kle seg som en kvinne – men filmen trenger ikke å legge fra seg retningssansen den også.

Skuespillerne er fine, og Ozon har som vanlig vært flink med dem. Lyster og drifter er ettertrykkelig formidlet og dialogene driver filmer videre. Engasjementet for den uteblir likevel. Som seer mangler vi gode grunner til å forsøke å sette oss inn i Davids hverdag. Vi er i grunnen mest opptatt av at Claire er mest opptatt av de små puppene sine. Søt jente.

Så … et uengasjerende transedrama med begredelig retningssans og vage motiver … er resultatet av François Ozons seneste ambisjoner. Å lage en godt skildret film om en speisa transe var visst ingen dans på roser.