3
Ingenthing fantastisk her

Tittel:
Fantastic Four
Sjanger:
Action, Fantasy, Science fiction
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Kate Mara
  • Miles Teller
  • Jamie Bell
  • Michael B. Jordan
  • Toby Kebbell
  • Tim Blake Nelson
  • Reg E. Cathey
Regissør:
Josh Trank

Chili i kakao. Egg i tacoen. Å klø seg i øret med Q-tips.  Folk som venter med å gå på bussen til alle har gått ut. Fire ting som alle er mer fantastisk enn de fantastiske fire. 

“Fantastic Fours” vei til superkvartettens tredje (’94, ’05, ’15) ferske start på det store lerret har vært en trøblete affære. Bråk på settet. Omfilminger. Castingkritikk. Og ja, dølle trailere. Forventningene til Josh Tranks reboot av franchiser har mildt sagt vært elastiske.

Derfor er det nærmest forventet av oss å melde; folkens, dere hadde rett. Og folkens. Dere hadde rett. Den en gang så nyskapende “Chronicle”-regissøren setter opp legoklosser, men får aldri tid til å leke med dem. Mr. Fantastic, Human Torch, Invisible Woman og The Thing fremstår som pyntegjenstander i en forhastet vårrengjøring. Resultatet er en hybelkanin som burde vært fjernet.

Denne gangen henter filmen inspirasjon fra “Ultimate Fantastic Four”-tegneserien. Ikke originalen. Det betyr yngre helter og andre dimensjoner, istedenfor verdensrommet. Konklusjonen er den samme; fem geeker får superkrefter. En av dem vil utslette verden.

Og det starter ikke så verst. Den første timen – time og tjue minutter – møter vi et firkløver en kan trives med. Det går tregt, men blir aldri kjedelig. Skuespillerne får ikke mye å rope flame on (!) for av manusforfatterne, men halmstrået nok til at vi skimter at dette er et klypa av USAs mest lovende. Det er også hyggelig å se “House of Cards” Reg E. Cathey, mannen hvis stemme er dypere enn Morgan Freemans, dog han kunne spart oss for den tiende moralprekenen om styrke i samhold.

Men så, i løpet av de siste 20 minutter, møter vi skurken og får servert klimakset i en dimensjon som minner om et illustrasjonsbilde fra Windows 95. Dr. Dooms inntok rekker så vidt å hinte om den mørkere filmen “Fantastic Four” i utgangspunktet ble lovet å være, men i og med at alt skal gå så innmari fort dveler man ikke ved det. Filmen varer 100 minutter. Det var minst 20 for lite.

Et forhastet inntektsprosjekt ender som det må; som renspikka middelmådighet. Plottløst og uinspirert, der den første timen vitner om en oppfølger som kan bli alright. Den er satt til 2017, og tar man tiden til rådighet da tør vi ikke forhåndsdømme.

I mellomtiden, se heller Jessica Alba & co fra 2005. Den er faktisk ikke så gale.