5
Inherent Nice

Tittel:
Inherent Vice
Sjanger:
Drama, Komedie, Krim
Varighet:
2 t. 28 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Joaquin Phoenix
  • Jena Malone
  • Reese Witherspoon
  • Josh Brolin
  • Owen Wilson
Regissør:
Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Anderson leverer. Igjen.

Joaquin Phoenix spiller Larry “Doc” Sportello, en privatetterforsker i konstant stein tilstand, som blir trukket inn en forsvinningssak der offeret er hans egen eks-kjæreste. Settingen er 70-tallets Los Angeles.

Plottet alene er nok til å bli gira. At det er en av det nåværende århundrets største og beste regissører som står bak megafonen på prosjektet, gjør det hele så mye bedre.

Ja, vi snakker selvfølgelig om Paul Thomas Anderson. Mannen bak “Magnolia”, “There Will Be Blood”, Boogie Nights”, “The Master” … ja, du skjønner tegninga: Anderson er god. I særklasse sådan.

Det er også “Inherent Vice” – en fylleskrøne av de helt sjeldne. Ikke mindre enn tre saker kastes i fanget på Phoenix’ skyhøye detektiv, og du skal være langt mer på hugget enn vår mann for å se klarheten i de alle sammen. Tross sammensuriumet i handlingen, som jo for all del er intendert, er “Inherent Vice” en nydelig fortalt skrøne. Antakeligvis enklere sagt enn gjort, tatt i betraktning at den er basert på en roman ført i pennen av eksentrikeren Thomas Pynchon.

Og kanskje er det nettopp på grunn av Pynchons eskapader at Anderson har skrevet det som trolig er sitt morsomste manus i karrieren. Ikke siden “Punch Drunk Love” har han vært lettere til sinns. I motsetning til “The Master”s oppgjør med religiøst kvakksalveri, virker ikke Anderson å ha annet på hjertet enn å ville fortelle en skrudd røverhistorie med “Inherent Vice”.

Snakker vi først om skrudd, kommer vi ikke unna Joaquin Phoenix. Som vel ikke har vært bedre siden nettopp forrige Anderson-samarbeid. Men i motsetning til hans sinna-på-verden-tøffing i “The Master”, er det en langt mer medgjørlig kar vi møter i “Inherent Vice”. Phoenix skrur på sjarmen, og det er umulig å ikke la seg bedåre av det sjarmtrollet av en stoner han portretterer.

Phoenix er imidlertid ikke alene på lerretet. Hvordan høres line-up’en Josh Brolin, Benicio Del Toro, Reese Witherspoon, Eric Roberts og Martin Short ut? Tenkte meg det, ja. Alle er de i slaget, som man jo ofte er under Andersons regi.

Før jeg skriftlig frir til mr. Anderson, la meg avslutte med å si følgende: “Inherent Vice” er et intelligent og overraskende morsomt stykke film. Joaquin Phoenix er sjeldent god, og både han og filmen er mer eller mindre garantert kultstatus.

Fra de fleste regissører ville dette kvalifisert som en bestenotering. For Anderson er det bare en helt vanlig dag på jobben.

P.T. I Love You.