4
Interessant, men ikke avslørende

Tittel:
Woody Allen: A Documentary
Sjanger:
Biografi, Dokumentar
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Woody Allen
  • Diane Keaton
  • Martin Scorsese
  • Scarlett Johansson
  • Naomi Watts
  • Sean Penn
Regissør:
Robert B. Weide

For deg som ikke vet alt som er å vite om legenden Woody Allen – denne dokumentaren kan du trygt se.

Vi får i “Woody Allen: A Documentary” – ja, i god dokumentarisk ånd – en innføring i Woody Allens liv og virke. Spesielt fra da han begynte som humorist som ungjypling, ikledde seg sine karakteristiske briller og bega seg ut i verden. Og ting skjedde fort. Brått var han skuespiller, brått var han regissør og svært plutselig var han en ettertraktet mann.

Og dette får vi en passelig dose innsyn i. Klipp fra Woodys mange filmer er obligatorisk, og artig å se igjen, intervjuer hører også med – og de er egentlig enda mer interessante. Martin Scorsese priser kollegaen omhyggelig, og skuespillere som Josh Brolin, Naomi Watts, Diane Keaton, Scarlett Johansson og John Cusack øser på med ytterligere lovord.

Slikt får en til å tenke på seg selv, sitt eget ubetydelige virke – for ikke å snakke om hva slags motgang vi vanlig dødelige tidvis må forholde oss til. Motgang er nærmest et fremmedord i manuset om Woody Allens liv, i hvert fall basert på denne dokumentaren. Det eneste vi egentlig opplever som motgang er ti kjappe sekunder om en skilsmisse og en rettssak. Ikke at dette innbyr til større entuasiasme for mannen, men jeg skulle likt å se mannen bak Woody Allen, Allen Konigsberg (hans egentlige navn), og hvordan han egentlig er og fungerer.

Men slikt blir det lite av, og like lite er det av klipp fra diverse filmsett hvor Woodys regimetoder vises omhyggelig fram. Dét savner jeg. Skikkelig.