3
Intet nytt fra Afrika

Tittel:
Rebell
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 30 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Rachel Mwanza
  • Serge Kanyinda
  • Mizinga Mwinga
Regissør:
Kim Nguyen

Krig er fryktelig kjipt. Spesielt i Afrika, for der bruker de barn for alt de er verdt. Men det veit vi jo fra før av.

I den fransk-kanadiske “Rebell” følger vi 14-årige Komona som er barnesoldat ett eller annet sted i Afrika. Som seg hør og bør blir hun utsatt for passelig mange grusomme opplevelser. Hun må skyte kjente og kjære og blir voldtatt av mindre kjente og lite kjære. Akkurat som på nyhetene. Og i statistikkene.

Vi blir dog bedre kjent med Komona enn vi blir med gråtende Røde Kors-fjes. Hun blir brått fortalt at kalashnikoven er hennes nye mor og far, men får ingen innsikt i hvem eller hvorfor hun må skyte og drepe. Hun utvikler da fort en noe apatisk tilnærming til verden. Publikum veit heller ikke hvem hun skyter på. Eller hvor hun er. Det spiller visst ingen rolle. Jeg ble like apatisk selv.

Filmen ble Oscar-nominert for beste utenlandske film, men ikke for dens umiddelbare underholdningsverdi. Det kan sies at den evner å ta opp et viktig tema fra offerets perspektiv, men hele filmens følelsesspekter er så gjennomsyra av hjelpesløshet og kjiphet at man verken klarer eller ønsker å sette seg inn i barnas situasjon. Tilstanden deres forblir omtrent like fremmed for meg som etter å ha sett en nødhjelpsreklame.

Man kan argumentere for at filmen først og fremst er et karakterdrama. I så fall er det problematisk at filmen begynner så sabla brått. Hun skyter foreldra sine med en gang. Det blir ingen utvikling. Hun er bare trist og lei. Nesten.

Heldigvis tør filmen å være litt fresh. Musikk skapes blant annet av en rusten stålport som åpnes og lukkes av Komona. Hun legger sikkert ikke merke til stemninga som skapes, men det gjør vi. Ganske stilig.

Problemet med sære, franske filmer som tar opp viktige temaer er at de eneste som gidder å se dem er folk som er opptatt av temaet fra før av.

Hvis ikke filmen er Oscar-nominert, da.