5
Intimt og ærlig

Tittel:
He Named Me Malala
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 28 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Davis Guggenheim

Historien om Malala er nesten utrolig, og dermed har dokumentaren om henne et veldig godt utgangspunkt.

Den bruker dette utgangspunktet for alt det er verdt.

Malala er et kjent navn for de fleste, kanskje spesielt etter at hun ble tildelt Nobels fredspris i 2014. “He Named Me Malala” forteller om hvordan livet hennes utarta seg slik at en fredspris ble aktuell. Hovedårsaken er kanskje at hun er litt for sta for sitt eget beste, men akkurat passe sta for andres skyld. Hun er selvoppofrende. Eller dumdristig. Eller begge deler.

Vi blir kjent med familien hennes, der hun spiller den typiske rollen som storesøster. Hun er litt bøllete med et snev av bortgjemt søskenkjærlighet. At hun dagen før hadde en prat med en håndfull verdensledere er nesten absurd.

Samtidig som dokumentaren gir en ærlig og intim skildring av hverdagslivet hennes, med skole og fritid som må kombineres med å inspirere verden, får vi et stilig innblikk i fortida hennes med musikk av selveste Thomas Newman.

I Pakistan bestemte Taliban seg for å være premiebøller, noe som Malalas far Ziauddin ikke syntes noe om. Hans motstand mot Talibans ufornuftige styre og spesielt deres motstand mot undervisning generelt og jenteutdanning spesielt, smittet over på den 11-årige Malala.

Dokumentaren stiller spørsmålstegn ved etikken bak at faren tillot Malala å engasjere seg i noe så farlig, og hvorvidt han brukte henne til hva han selv ville. Men filmen dveler ikke ved denne tematikken. Heldigvis gikk det veldig bra med dem begge.

Dokumentaren tar opp forskjellig tematikk uten å falle mellom to stoler. Hvordan det er å være verdenskjent fjortis, jenters (og barns generelt) rett til undervisning og moderne pakistansk historie smelter sammen til en dokumentar som det er verdt å se og vanskelig å ikke la seg imponere av – selv om hovedpersonen imponerer mer enn selve dokumentaren.

Men det er en urettferdig sammenligning.