4
Iskald dramatikk

Tittel:
Dypet
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Ólafur Darri Ólafsson
  • Jóhann G. Jóhannsson
  • Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir
Regissør:
Baltasar Kormákur

“Dypet” er en guffen, men betakende opplevelse om én manns vanvittige overlevelsesevne.

Vi er på Island for noen tiår siden, og der fiskes det i all slags vær. Vår mann, Gulli, er en av fiskerne som reiser til sjøs en iskald morgen. Han er dessverre den eneste fra skuta som kommer tilbake.

For mens fiskingen pågikk i nattens kjølige mulm hektet det digre garnet seg fast i et eller annen på bunnen. Skuta ble tvunget til å steile, og brått tok den inn for mye vann.

Så startet kampen for å overleve.

Det er Gulli vi følger. Ganske enkelt fordi de andre ikke klarte seg veldig lenge. Gulli er en god og rund og munter kar, og det er muligens fysiske forutsetninger lagt sammen med mental kapasitet som utgjør Gullis syltynne tråd – ja, der livet hans henger.

Dette er for øvrig basert på en sann historie.

Islands Hollywood-regissør Baltasar Kormákur har vendt hjem for å lage “Dypet”. En stor kontrast til hans forrige prosjekt, “Contraband”, og helt sikkert hans neste, “2 Guns” (med Denzel Washington). Kormákur understreker sånn sett enkelt at han er en allsidig kar. Den stemningen han har fått fram i “Dypet” er så ekkel som et slikt båtforlis later til å være, og i tillegg er både temperaturer og mørke – i filmen, altså – med på å lure oss seere inn i opplevelsen. Gjennom gode skildringer, naturligvis.

Ingen lystig film på fredagskvelden, kanskje. Men er man ute etter en opplevelse som ikke går i glemmeboka etter en halvtime – ja, da kan “Dypet” være den rette filmen.