Nicholsons mange knallprestasjoner

Ryktene svirrer om Jack Nicholsons pensjonsplaner. Vi tar en titt på Hollywood-legendens beste roller.

I forrige uke begynte ryktene for alvor å svirre om at Jack Nicholson skal bytte ut filmsett og manus med lenestol og papiravis, angivelig grunnet hukommelsen.

Det kom kjapt kontramelding til ryktene, men det fikk allikevel denne redaksjonen til å tenke over hvilke av Nicholsons mange knallprestasjoner som har gledet oss mest.

Her er de fem vi kom fram til:

5. George Hanson – Easy Rider (1969)

USA på 60-tallet, sett gjennom øynene til to hippier på motorsykler. “Easy Rider” er fortsatt en milepæl innen amerikansk film. Den ble også en milepæl i Jack Nicholsons karriere. I rollen som den djevelsk sjarmerende småbyadvokaten/fylliken George Hanson fikk han ikke bare sitt store gjennombrudd, men også sin første Oscar-nominasjon. Nicholson fikk aldri prisen for beste birolle, men “Easy Rider” markerte starten på en eventyrlig karriere.

4. The Joker – Batman (1989)

Jack Nicholson var alltid regissør Tim Burtons førstevalg som den evigsmilende superskurken, men selv ikke han kan ha ventet hvilken prestasjon Nicholson hadde i ermet. Nicholson stjeler totalt showet i sin elleville tolkning, og selv om de fleste nå knytter Jokeren til avdøde Heath Ledger, var det Nicholson som satt standarden allerede i 1989.

3.  J.J. Gittes – Chinatown (1974)

Nicholson spiller privatdetektiven J.J. Gittes, som blir kastet inn i Los Angeles’ underverden, der korrupsjon, bedrag og mord råder. “Chinatown” ga en ny vår til den utdaterte detektivfilmen, mye takket være en Nicholson på sitt aller kuleste. Selv i selskap av folk som Faye Dunaway og John Houston, stjeler Nicholson hele filmen med et studie i klasse, stil og “cool”.

2. Jack Torrance – Ondskapens hotell (1980)

Er det egentlig noen vits i å begrunne denne? “Ondskapens hotell” er Nicholson på sitt aller villeste. Nicholson er skremmende troverdig som den morderiske familiefaren som drives til vanvidd på et forlatt høyfjellshotell. Nicholson slipper alle hemninger, og gir et rått, brutalt og kompromissløst portrett i en av regissørlegenden Stanley Kubricks aller beste filmer.

1. R.P. McMurphy – Gjøkeredet (1975)

Her kunne det like godt stått “Ondskapens hotell”. Men det er altså Nicholsons prestasjon som mentalpasient i eminente “Gjøkeredet” som topper lista. Den første av Nicholsons to hovedrolle-Oscar kom i rollen som R.P. McMurphy (den andre for “As Good as it Gets”). Han slipper nok en gang alle hemninger (har han i det hele tatt noen?) og både fascinerer og morer oss i en tvers igjennom djevelsk utspekulert rolle.

For oss er “Gjøkeredet” det fremste beviset på Nicholsons evner som skuespiller.

Akkurat utenfor lista:

“The Departed”

“Terms of Endearment”

“As Good as it Gets”

“About Schmidt”

“A Few Good Men”

Hva mener du er Nicholsons beste rolle? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!