6
Luke 2: Jaså. Døkk sitt og glor.

Tittel:
Flåklypa Grand Prix
Sjanger:
Animasjon, Familie, Komedie, Sport
Varighet:
1 t. 28 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Ivo Caprino
Originalstemmer:
  • Leif Juster
  • Frank Robert
  • Kari Simonsen
  • Rolf Just Nilsen
  • Toralv Maurstad

“Flåklypa Grand Prix” er den beste norske filmen som noensinne er laget. 

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og dette er den andre luken i vår julekalender.

Med kolossal margin. Dens bidrag til menneskeheten og hele det uttrykte sjeleliv kan ikke måles på samme skala som noen annen norsk film. Det eneste produkt Norge har frambragt av tilsvarende kulturelle verdi, er et verdenskjent oljemaleri av en diffus fyr som får angstanfall på Ekeberg. Ja, jeg sidestilte akkurat Flåklypa og Skrik.

La oss se bort fra den fabelaktige historien. Glem de fremragende stemmeprestasjonene, og manuset som er helt ufravikelig etter humoristen Aukrusts finurlige ånd. Ikke tenk på den glimrende musikken til Bent Fabricius-Bjerre, hvis fremste spor setter tårer i øynene på enhver som har satt foten sin i røsslyng. Blås i underholdningsverdien, det liderlig spennende billøpet, vitsene du venter på som barn og gjenoppdager som voksen, vitsene du først oppdager som voksen, den enestående håndbygde scenografien som er genistrek i både detalj og helhet og den sylskarpe parodien av norsk kultur, topografi og personlighetspallett …

… la oss bare se på bragden Flåklypa.

En italiensk-norsk dukkefilmmaker med midler fra sparsom sendetid i rikskringkastingen. Han forelsker seg i et snurrig univers laget av en gammel vitsetegner med sans for flerstavelsesord. Et og et halvt år vier han til en serie småsketsjer som faller på stengrunn hos NRKs underholdningsavdeling, før han bestemmer seg for å satse alt på et kort: en helaftens spillefilm med originalt manus.

I 1975 kommer filmen ut til en publikumsuksess som gjorde utslag på seismografen i Bergen. Håndverket er fylt til randen med Aukrusts underfundige fantasi og Caprinos nesten umenneskelige talent som regissør og ingeniør. Men viktigere enn dette – at hvert eneste bilde, hvert tjuefjerdedels sekund av denne filmen, viser skapernes kjærlighet til historien, universet og publikum.

Nå må jeg skjerpe meg her, dette er en filmanmeldelse, ikke en elskovserklæring. Joda, animasjonene er kanskje litt stive etter dagens standard, men … det er bare ikke noe mer å pirke på. Solid konsept, solid historie og solid utførelse, det er få animasjonsfilmer av dette kaliberet på verdensbasis. Og det kom fra en liten oppfinner med kroppen full av lidenskap.

Det minner litt om en sykkelreparatør jeg en gang kjente fra ei fjellbygd under himmelhvælvingen. Hørte han vant Grand Prix.

Les også vår anmeldelse av “Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa”.

Pionér

 

Du har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Pionér” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!