3
Jean-Claude Van Damme mot gamle høyder

Tittel:
Enemies Closer
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jean-Claude Van Damme
  • Tom Everett Scott
  • Orlando Jones
Regissør:
Peter Hyams

Det føles rart å si det, men jeg må slå fast at Jean-Claude Van Damme har fått en slags renessanse.

En parkvakt på grensen mellom USA og Canada, Henry (Tom Everett Scott), har mye å hamle opp med. En fiende han ikke visste han hadde konfronterer ham med fortiden hans, og Henry virker å være ille ute. Men når en hensynsløs narkohandler, kalt Xander (i Jean-Claude Van Dammes skikkelse), er ute etter en last med narkotika i en nærliggende innsjø, havner de to fiendene midt i et dødelig spill. Nå må de jobbe sammen for å stoppe Xander.

Jean-Claude Van Damme er en merkelig skrue. Rundspark meg her, og rundspark meg der. Aksent og typecastet ut i det uendelige. Mye av det som karakteriserer ham var det han tok et oppgjør med i den overraskende gode, morsomme og rørende “JCVD” for noen år siden. Etter det fikk han faktisk en slags renessanse, og det dukket opp litt mer seriøse og bedre jobbtilbud. I denne filmen er han likevel litt mer i vante spor, men uten hundrevis av rundspark. Denne gang er han gal og slem, og tyr heller til å vri nakken på sine ofre.

Han står med andre ord i andre enden av den moralske skalaen. Og der ser han ut til å trives godt – faktisk.

Det beste med “Enemies Closer” er likevel ikke hvor friskus Jean-Claude er som filmens slemming, men hvor tro den er mot sin sjanger. Actionthrillere lages gjerne på dyrt budsjett og med store ambisjoner. Denne filmen, nøytralt regissert av Peter Hyams, er derimot en motvekt mot de digre Hollywood-produksjonene med alle de store navnene og pompøse budsjettene.

Dessverre, så er det ganske tydelig.

Filmen er en b-film, og det er jo akkurat i den vanndammen Jean-Claude har svømt i de siste årene. “Enemies Closer” tar ham ikke til topps der hvor han var med “Universal Soldier” og andre fornøyelige filmer, men det er lite babysteg mot gamle høyder. Og det er jo artig for de som har et nostalgisk forhold til den belgiske ekvivalenten til Chuck Norris.