Joachim Trier kan ta Gullpalmen

Joachim Triers tredje spillefilmen “Louder Than Bombs” er som eneste nordiske film invitert til hovedkonkurransen i Cannes. Filmen skal konkurrere om en av verdens mest ettertraktede filmpriser – Gullpalmen – på filmfestivalen som finner sted i Cannes i mai måned.

Dette skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Med utvelgelsen har Trier oppnådd noe få norske langfilmregissører har prestert tidligere. Det er 36 år siden Norge sist deltok i hovedkonkurransen med Anja Breiens spillefilm Arven (1979). Hallvar Witzøs kortfilm Ja vi elsker deltok i konkurransen i 2014. Se vedlegg for oversikt over alle norske filmer i Cannes siden 1952.

Trier sier følgende:

Etter å ha jobbet med denne filmen i flere år er det jo utrolig gøy for oss å få presentere den i Cannes.

– Selv om Louder Than Bombs startet i Oslo som en papirbunke med ideer Eskil Vogt og jeg satt og grublet over, har vi alltid ønsket å lage en internasjonal film – Cannes er det perfekte sted for denne filmen å møte verden, fortsetter Trier.

At Joachim Trier representerer Norge i hovedkonkurransen i Cannes er en stor anerkjennelse, og understreker at det har skjedd en internasjonalisering av norsk film.

– Å bli tatt ut i konkurranse med det ypperste innen filmkunst er i seg selv en av de største bekreftelsene man kan få som filmskaper. Vi sender vår hjerteligste gratulasjoner til Joachim Trier, sier direktør for Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog. – Dette er vel fortjent!

Som regissør har Trier med sine tidligere produksjoner vist at han kan hevde seg i internasjonale konkurranser. “Louder Than Bombs” er Triers tredje langfilm, og hans to forutgående filmer “Reprise” (2006) og “Oslo 31. august” (2011) har begge deltatt og vunnet priser på en rekke prestisjefestivaler, blant annet Toronto og Sundance, og har blitt solgt til en rekke territorier. Før sin langfilmdebut regisserte Trier kortfilmen “Procter” (2002), som også fikk et rikt festival-liv.

Internasjonale stjerner på rollelisten

Med “Louder Than Bombs” fortsetter Trier sitt samarbeid med manusforfatter og regissør Eskil Vogt, som har vært hans faste medforfatter fra og med kortfilmen Procter (2002). Produsent er Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er en samproduksjon med Frankrike og Danmark, og er innspilt i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene. Filmen har mottatt produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt og internasjonal salgsagent er det franske selskapet Memento. “Louder Than Bombs” får norsk premiere i oktober 2015.

Om filmfestivalen i Cannes

I hovedkonkurransen i Cannes konkurrerer 20 filmer om den høyt ettertraktede Gullpalmen. Å bli tatt ut til hovedkonkurransen gir en film stor internasjonal oppmerksomhet, og Gullpalmen anses som en av de største utmerkelser en film kan få. Den 68. filmfestivalen i Cannes finner sted fra 13.-24. mai 2015. Det var ca. 6.000 påmeldte filmer i år.

Om filmen

Tre år etter fotografen Isabelle Reeds død i det som tilsynelatende var en bilulykke, må enkemannen Gene fortelle sin yngste sønn Conrad hva som egentlig skjedde. Han ber sin eldste sønn Jonah om å komme hjem for å hjelpe, men istedenfor vender han seg mot ham. Jonah har sitt eget bilde av sin mor og er ikke villig til å gi det opp.

Med et slående billedspråk og innsiktsfulle karaktertegninger forteller Louder Than Bombs en sterk historie om løsrivelse og samhold i en moderne familie.

Pressemelding fra Norsk filminstitutt.