3
Jupiter går i nedoverbane

Tittel:
Jupiter Ascending
Sjanger:
Action, Alien, Eventyr, Science fiction
Varighet:
2 t. 7 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Mila Kunis
  • Channing Tatum
  • Eddie Redmayne
  • Sean Bean
  • Douglas Booth
Regissør:
Andy Wachowski, Lana Wachowski

Wachowski-søsknene har latt fantasien løpe løpsk. I 1999 ville vi vært skikkelig gira.

Men dessverre skriver vi 2014, og med unntak av Tom Tykwer-samarbeidet “Cloud Atlas” er det nå 15 år siden søsknene lagde noe minneverdig.

For det er blitt to horrible oppfølgere og en “Speed Racer” siden “The Matrix” bergtok actionfans verden over. Og “Jupiter Ascending”, søsknenes siste forsøk på nytt verdensherredømme, blir nok heller ikke universelt (knis) anerkjente saker.

Mila Kunis spiller Jupiter, en livstrøtt vaskehjelp uten nevneverdig mål og mening. Helt til Channing Tatums genmodifiserte supersoldat ankommer jorden for å redde Jupiter fra invaderende aliens med lysskye hensikter. Den antatt ubetydelige vaskehjelpen viser seg nemlig å dele DNA med universets nylig avdøde dronning, noe som ikke faller i god jord hos galaksens nåværende despot (Eddie Redmayne).

Tatum går rundt med albinosminke, flippskjegg og hundeører. Eddie Redmayne er en hviskende diktator med sporadiske utbrudd av utestemme. Mila Kunis er østeuropeer. Som du sikker skjønner, “Jupiter Ascending” er ganske snåle saker.

Ikke at det hadde gjort noe dersom eventyret hadde stått i like ellevill stil. Men etter en forrykende åpning fylt med jaktscener og Sean Bean, går “Jupiter Ascending” rett i “Phantom Menace”-fella: Den blir kjeveslitende kjedelig.

En skulle tro Hollywood hadde lært. Politikk og romodyseer går ikke hånd i hånd. Likevel insisterer “Jupiter Ascending” på å kaste sitt publikum ut i en endeløs montasje av byråkratiske protokoller og intergalaktiske kroningsritualer. Moro for unga, og det der.

Politikkens inntog i en ellers fjollete actionfilm er ikke det eneste utrolige “Jupiter Ascending” har å by på. Strået mer vanvittig er det at Eddie Redmayne, Oscar-nominert for innsatsen i den andre premierefilmen hans denne uka, spiller en av de mest latterlig karikerte og minst truende skurkene siden Dr. Evil.

Actionscenene er riktignok solide, tross de kommer med en hyppighet som vil lokke fram epilepsien hos de beste blant oss. I det minste er den spektuakulær. Channing Tatum skal forsåvidt også få et par superlativer for sin habile innsats som actionhelt.

Dessverre er ikke disse tingene nok til å hindre “Jupiter Ascending” i å implodere.