3
Kalddusj

Tittel:
Doktor Proktors tidsbadekar
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
6
Skuespillere:
  • Emily Glaister
  • Eilif Hellum Noraker
  • Gard B. Eidsvold
  • Helén Vikstvedt
  • Atle Antonsen
Regissør:
Arild Frölich

Fisen har gått ut av “Doktor Proktor”-ballongen.

Det var ganske festlig med fis forrige gang. Men når to barn må bli med opp i badekaret til Doktor Proktor, blir det plutselig ikke så moro lenger.

Jada, Jo Nesbøs gullkalv er tilbake på filmlerretet. På en måte. Kristoffer Joner har for lengst surfet vekk fra prosjektet, og Gard B. Eidsvold har tatt over operasjonen som Proktor. Ikke et vondt ord om Eidsvold, men Joners fravær er første kalddusj. Ikke den siste, vel å merke.

Doktor Proktor har, som tittelen så subtilt antyder, oppfunnet et badekar som kan reise i tid. Dette for å skru årene tilbake slik at han kan forhindre bortgiftingen av sin kjære Juliette til den sleske Claudé Cliché i Paris i 1969. Det går selvfølgelig ikke helt etter resepten. Proktor driter seg loddrett ut, og har følgelig bare én utvei: Få sine to mindreårige bestevenner, Bulle og Lise, til å fly til Paris uten anstalt, for så å la de rave tour de France i tid og rom i håp om at de mirakuløst nok skal klare å dra ham ut av tidsklemma han har stelt i stand.

Både Napoleons afterparty i Waterloo, den franske revolusjonen og leirbålstemning med Jean D’Arc som fyrved står på besøkslista til Doktor Proktors redningsteam. Budsjettet er skrudd opp et par hakk siden sist, for å si det sånn.

Dermed er “Doktor Proktors tidsbadekar” som oppfølgere flest: Større, lengre og underlegen originalen. For all del: Eilif Hellum Noraker sjarmerer fortsatt fletta av de fleste som spilloppmakeren Bulle, og miljøet er stadig fargesprakende og underfundig. Problemet denne gangen er historien, mer oppblåst enn noen gang før. Forrige film handlet altså om promp.

I all sin lek med tid og rom, glemmer nemlig “Doktor Proktors tidsbadekar” å vie tid til personene som reiser mellom dem. Kalddusj nummer to der, altså. For eksempel får aldri Gard B. Eidsvold anledning til å gi noe særlig inntrykk av sin Proktor, utover en noe prominent grynting og stønning man under andre omstendigheter ikke ville sluppet like billig unna med i nærheten av barn.

Det er en del moro i “Doktor Proktors tidsbadekar”, men et par festlige innslag gir ingen nevneverdig såkalt “schwung” over fortellingen. Heller blir festlighetene en slags tease om hva som kunne vært gjort med andre runde “Doktor Proktor”. Den teasingen blir kalddusj nummer tre.