4
Kanskje kommer kongen …

Tittel:
Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Familie, Komedie, Musikk
Varighet:
1 t. 15 min.
Aldersgrense:
6
Regissør:
Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans
Norske stemmer:
  • John F. Brungot
  • Hermann Sabado
  • Siri Nilsen
  • Frank Kjosås
  • Bjarte Hjelmeland
  • Trond-Viggo Torgersen
  • Eldar Vågan
  • Maj Britt Andersen
  • Bjørn Sundquist

Legendariske Knutsen & Ludvigsen har gjenoppstått på kino. Og både barn og voksne kan glede seg.

I hvert fall litt, for “Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin” er et festlig stykke eventyr der det er tett mellom gamle hiter og enda tettere mellom treffende vitser. Tunnelkameratene Knutsen og Ludvigsen, skapt av viseduoen Gustav Lorentzen og Øystein Dolmen, kan komfortabelt innse at veien inn i nye, yngre hjerter herved er blitt betraktelig kortere.

For å sikre at produksjonen faktisk vil treffe med sin brede appell, har Qvisten Animasjon tatt seg av visuelle krumspring mens Øystein Dolmen selv står bak manuset. Så har Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans med stødig hånd regissert fram et produkt som avdøde Gustav Lorentzen definitivt kan sette pris på, uavhengig av hva slags utsikt han har til lerretet.

Historien er skrevet med hensyn til de vekjente sangene – den er med andre ord ikke et frittstående mesterverk. Eventyrlysten renner over for Knutsen & Ludvigsen (og grevlingen i taket) når en skadeskutt jente blir funnet i tunnelen deres. Hennes far er blitt kidnappet av den onde Rasputin – nei, ikke Romanov-dynastiets mystiske lege Grigorij Jefimovitsj Rasputin, selv om dét kanskje kunne vært langt mer spennende – denne Rasputin’en er en litt enklere type. Verdensherredømme er stikkordet, og midlene mangler alt som kan havne innenfor et etisk rammeverk. Knutsen & Ludvigsen (og grevlingen i taket) må selvsagt rydde opp.

Det er heldigvis ikke det transporterende hendelsesforløpet som glitrer mest. Dette ærefulle oppdraget har humoren tatt seg av, spesielt godt presentert av John Brungot som Knutsen. Ellers er det anstendig humor i seg selv når for eksempel Eldar Vågan har gitt sin lune stemme til et vandrende skjelett eller Bjørn Sundqvist har gitt sin til en skjeggete rotte. I det hele tatt, gøy at så mange velkjente stemmer får plass i slike helnorske produksjoner.

Når alt kommer til alt, allerede etter en drøy time, blir ikke “Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin” noe mer enn et koselig gjenhør med de glade sangene og et gøyalt, men banalt eventyr svært likt mye annet vi har sett før. Det er likevel en betimelig hyllest til Gustav Lorentzen og hans musikalske bidrag til landet, som stadig står fjellstøtt.