4
Siste safari med gjengen

Tittel:
Karsten og Petra på safari
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 23 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Nora Amundsen
  • Elias Søvold-Simonsen
  • Janne Formoe
  • Ivar Nørve
Regissør:
Arne Lindtner Næss

Karsten og Petra synger på siste verset. Av “Dyrene i Afrika”.

Sagaen om Karsten og Petra ruller videre. Vi har sett dem bli bestevenner, feriere vinterstid, og bivånet deres vidunderlige julefeiring. Men nå er det snart slutt.

Etter “Karsten og Petra på safari” er nemlig Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen blitt for store for skoene til Tor Åge Bringsværds evigunge femåringer. Puristene gråter. Andre fryder seg over en castingprosess som etter alle solemerker blir vårt nasjonale svar på James Bond-rulletten (uten alt det plagsomme oppstyret internasjonalt).

Først skal det imidlertid vinkes farvel til originalene. Så denne fjerde og siste gangen stikker Karsten og Petra på tur til verdens mest eksotiske land: Afrika!

Hvor i Afrika er selvfølgelig ikke så viktig. Det er noen stepper, sebraer og stammefolk der. Du vet, sånne Afrikagreier. Uansett er det safari de to erterisene begir seg ut på denne gange – med voksen anstalt, selvfølgelig. Vel fremme på kontinentet finner Karsten og Petra en løveunge, som den bortskjemte nabojenta deres har holdt som kjæledyr. Jakten på løveungens mamma leder Karsten, Petra, Morfar og deres afrikanske følgesvenner til en jegerbande, som jakter løver i nasjonalparker.

Jada, «Karsten og Petra på safari» takler et tema som er i vinden. Men i stedet for korsfestelse i sosiale medier, slik kutymen er for jegere og krypskyttere av afrikansk fauna, leverer filmen en forsiktig moralpreken om hvorfor ville dyr bør forbli ville, og hvorfor det er galt å jakte dem. Alt uten å svartmale verken jegere eller forbrukere av de konverterte husdyrene. Ikke verst for en halvannen times familiefilm.

Ikke at den noe tyngre tematikken riper opp glansbildet de to bestevennene eksisterer i. Karsten og Petras univers er fortsatt en dans på antidepressi… eh, jeg mener koselig, fargerikt og festlig. Hva annet kan forventes når Arne Lindtner Næss, selve gudfaren i norsk barnefilm, er foresatt? Næss er og blir best i bransjen på å formidle fortellinger til småfolk. Og selv om Amandajuryen neppe slår på tråden med det første, gjør også Janne Formoe og Ivar Nørve greie figurer som seriens voksne alibi. Ok, Formoe er grei. Nørve er enorm. En bonusbestefar for de unge, enkelt og greit.

Stjernene er selvfølgelig evig solide Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen. For fansen blir neppe “Karsten og Petra” det samme igjen. Eller, fansen er fem. De klarer seg nok fint.