4
Kjærlighet varer lengst

Tittel:
The Hunger Games: Catching Fire
Sjanger:
Action, Eventyr, Science fiction
Varighet:
2 t. 26 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
 • Jennifer Lawrence
 • Josh Hutcherson
 • Woody Harrelson
 • Sam Claflin
 • Donald Sutherland
 • Philip Seymour Hoffman
 • Stanley Tucci
 • Elizabeth Banks
 • Liam Hemsworth
 • Jena Malone
 • Lenny Kravitz
Regissør:
Francis Lawrence

Nå er det blitt enda mørkere i framtidsriket Panem.

Den første filmen om Katniss Everdeen, Peeta Mellark og Haymitch Abernathy var en deilig brutal actionfilm og en tungt ladet kjærlighetshistorie. Akkurat som i boka. Oppfølgeren har sluppet litt av brutaliteten, men klamrer seg fast til kjærligheten.

Og det er jammen godt, for kjærligheten er historiens fremste kvalitet. Dette trekantdramaet som av en eller annen grunn aldri er klisjéfylt – det føles bare ekte, alt sammen. Nå, etter at Katniss og Peeta utfordret regelverket i de 74. dødslekene, føler styresmaktene i Capitol seg truet av håp. Et gryende folkehåp om at Katniss kan lede et opprør – ikke bare for å bli kvitt de brutale dødslekene, men også for å få bukt med gedigne klasseforskjeller på tvers av distriktene.

Katniss ønsker ikke å være et håpets symbol. Det burde hun kanskje tenkt på da hun og Peeta truet med å ta sine egne liv i forrige film. Nå følger president Snow henne med argusøyne og folket med foldede hender og håpefulle blikk.

“The Hunger Games: Catching Fire” leverer varene. Den er ingen forsmedelig oppfølger slik mange oppfølgere er. Og det på tross av at franchisen har byttet ut regissør Gary Ross med “I Am Legend”-skaperen Francis Lawrence. Overdragelsen har gått smertefritt, i hvert fall sett gjennom resultatet.

Som nevnt allerede – film nummer to har først og fremst tapt seg på brutalitet. For enkelte er det sikkert mer enn nok blod i “Catching Fire”, men i mine øyne er den blodfattig. Jeg er for eksempel veldig nysgjerrig på hvordan mannen i Distrikt 11 – ja, han som akkurat har blitt skutt i bakhodet – evner å etterlate seg et rent og pent steingulv, der han blir drasset vekk av Panems egne stormtroopers.

Kjærligheten har heldigvis ikke tapt seg noe særlig siden forrige film, men den er fremdeles ikke på boknivå. I bøkene er det nemlig like sannsynlig at Katniss elsker Peeta som det er at hun elsker jaktpartneren Gale. Det gir oss lesere påskudd for å ta innover oss begge forholdene – skikkelig – og selv føle seg fram til hvilket forhold det bør satses på. En slik mulighet får vi ikke i filmene, ei heller i denne. Her er det ganske åpenbart at det er Gale som gjelder. Synd, for personlig holder jeg en knapp på liksom-forholdet med Peeta. Det er utvilsomt mer i gjære.

På tampen får vi også skryte av James Newton Howards stemningssettende musikk, Donald Sutherlands tunge artikulasjon og det generelt høye nivået på filmproduksjonen. Avrundingen av film to er nok litt forhastet, på grensen til et lite antiklimaks, men som trøst får vi trekke fram at ting skjedde temmelig fort også i boka.

PS! Ikke gå og se denne uten å ha sett forgjengeren først.