5
Kjærlighet ved første blikk

Tittel:
Moonrise Kingdom
Sjanger:
Drama, Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Jared Gilman
  • Kara Hayward
  • Edward Norton
  • Bruce Willis
  • Bill Murray
  • Frances McDormand
Regissør:
Wes Anderson

Wes Andersons siste film er full av følelser, pakket inn i autentisk 60-tallsidyll.

I filmen ”Moonrise Kingdom” møter vi den foreldreløse 12-åringen Sam Shakusky (Jared Gilman), som sammen med sin første kjærlighet, Suzy (Kara Hayward), bestemmer seg for å stikke av – på den isolerte New England-øya New Penzance. Sam er tilsynelatende utstøtt fra guttene i speiderleiren, mens Suzys forhold til resten av familien ikke er særlig godt.

En storstilt leteaksjon blir satt i gang, der speidermesteren Randy (Edward Norton), øypolitimannen Sharp (Bruce Willis) og Suzys foreldre Walt og Laura (Bill Murray og Frances McDormand) leder an.

I beste Wes Anderson-ånd er dette en merkelig og sær film. Gjennom de to turtelduene Sam og Suzys øyne tas man tilbake til den barnslige følelsen av kjærlighet, men også seriøse temaer som ensomhet og vanskelige familieforhold tas opp.

Den misforståtte Sam, som ifølge sine jevngamle speiderkolleger er i “emosjonell ubalanse” på grunn av foreldrenes tidlige død, fremstår som en perfekt blanding mellom det å være veslevoksen og det å fremdeles være et barn. Den samme følelsen får vi om Suzy, som kler seg voksent og hører på fransk 60-tallsmusikk, men likevel elsker bøker om eventyr med kvinner som helter.

Bildene er vidunderlige. Øysamfunnet, speiderleiren og tidsperioden skildres på en utrolig autentisk og troverdig måte – selv den minste detalj er nøye planlagt, fra speideruniformene og leieren, til telefonoperatørdamen og til det institusjonelle barnevernet på den tiden, personifisert av en utmerket kald Tilda Swinton, som bare blir omtalt som “Social Services”.

Andersons film dras ikke akkurat ned av at den er fullpakket av etablerte stjerner, flere av dem gamle Anderson-gjengangere. Samtlige gjør en god jobb, men se ekstra opp for Edward Norton i rollen som superseriøs speiderleder. Humor er det også, kanskje noe gjemt ved anledninger, men spesielt Jason Schwartzmans inntreden vekker smilebåndene.

“Moonrise Kingdom” er på ingen måte en film du kommer til å le av i halvannen time, noe som heller ikke er meningen. Men på en fascinerende måte får den deg i et fint humør. Og liker du Wes Andersons sære filmatiske univers, er dette en ypperlig måte å begynne sommerferien på.