2
Kjedelig kjærlighet

Tittel:
Victoria
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jakob Oftebro
  • Iben Akerlie
  • Bill Skarsgård
  • Fridtjov Såheim
  • Stig Henrik Hoff
  • Mads Sjøgård Pettersen
Regissør:
Torun Lian

Å se “Victoria” er som å se norsk film tilfredsstille seg selv i to timer.

Endelig er årets norske “kred”-film ankommet, filmatiseringen av Knut Hamsuns “Victoria”. Det har tatt produsent John M. Jacobsen førti år å få filmen opp på lerretet. Det er synd å si, men makan til bortkasta tid.

Iben Akerlie og Jakob Oftebro spiller Victoria og Johannes – to elskende hvis kjærlighet har vært umulig fra barnsben. Klasseskille og alt det der. Bedre blir det ikke av at Victoria forlover seg med den sleske svensken Otto, og Johannes på sin side finner en 15 år gammel reserveløsning. Det hele kulminerer i tragedie.

“Victoria” er så forseggjort og “flink” at lukten av selvgodhet nærmest brenner i neseborene. Den norske filmeliten samles for å fryde seg i Knut Hamsuns tragiske kjærlighetshistorie. Ringrevene Fridtjov Såheim, Ingar Helge Gimle og den kunstneriske halvdelen av Stig Henrik Hoff er selvfølgelig med. Fremadstormende Akerlie og Oftebro fronter hele greia. Mens regissør Torun Lian, kvinnen bak “Himmelfall” og “Vegas”, er grunnmuren alt er bygget på. På papiret kan dette se riktig bra ut. På lerretet er saken en helt annen.

Filmen er i store strekk direkte kjedelig, og vekker null interesse før fem minutter gjenstår. Teknisk er den veldig forseggjort, fotoet er vakkert – effektarbeidet så som så.

En nylig episode av “Filmbonanza” på NRK viste hvordan regissør og manusforfatter Lian nesten terroriserte sine to hovedroller for å få fram perfeksjonen i skuespillet. Det har vært totalt mislykket. Skuespillet i “Victoria” er så flatt og stakkato at det tidvis blir flaut. Det er i grunn synd, for det er definitivt smekkfullt med talent på rollelista.

“Victoria” går altså solid på trynet. Få andre enn Hamsun-fansen og andre nestorer blant filmeliten vil ha nevneverdig glede av denne oppvisningen. Dette er norsk film i sitt ess. Dessverre, får man si.