2
Kjedelig klagebrev

Tittel:
Brev til kongen
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 15 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Alibag Salimi
  • Zheer Durhan
  • Nazmi Kirik
  • Hassan Dimirci
  • Ivan Anderson
  • Derin Kader
Regissør:
Hisham Zaman

Distansert regi og for mange historier ødelegger for helhetsinntrykket av “Brev til kongen”.

Vi møter en gruppe innvandrere på et asylmottak som drar på en tur til hovedstaden. Der forsøker blant annet en å finne seg jobb, en forsøker å samle inn lønningene sine, en vil levere et brev til kongen, mens en vil ta et oppgjør med fortiden.

Dette kunne vært en sterkere film av flere årsaker. For det første må det være mange sterke livshistorier og fascinerende individer på asylmottak, men i denne filmen kommer vi aldri ordentlig inn på karakterene. Kanskje det er for mange historier å forholde seg til slik at filmens fokus forsvinner. Om den var konsentrert til en enkeltperson hadde det muligens gitt et sterkere inntrykk.

For det andre observerer kameraet innvandrerne i Oslo nokså kjølig og distansert. Vi møter som sagt en gruppe mennesker, alle med dramatiske historier som vi liksom skal engasjere oss i. Vi ser dem i vonde, ydmykende og ubehagelige situasjoner, men de store reaksjonene uteblir fordi vi, igjen, aldri kommer ordentlig inn på karakterene. Selv to mennesker som forsøker å ha en romantisk dag sammen fremstår som kjedelig og kleint. Og det skyldes nok at vi har for lite å forholde oss til.

Men to deler av filmen redder filmopplevelsen noe. Det er selve brevet til kongen, som den avdøde Alibag Salimi leser opp, og historien om hevn som var det mest interessante i filmen.

Tanken bak filmen er god, men gjennomføringen er ikke like heldig. Dessverre blir det hele veldig kjedelig, kleint og lite engasjerende.