Kjekkaser og veteraner kriger i toppen

Hvilke skuespillere går mest på kino i Norge? Nå skal du høre.

Vi i filmsnakk.no har kikket over samtlige av 2013s kinofilmer i Norge, for deretter å liste opp de 280 mest fremtredende skuespillerne. De aller fleste har bare én film på kino, men enkelte får ikke nok av seg selv. Eller av pengene som følger med. Det er disse skuespillerne vi nå skal se nærmere på.

Under følger vår liste over de 21 skuespillerne som har vært mest på norsk kino inneværende år, og da er kinoprogrammet ut året – slik det ser ut i skrivende stund – medregnet.

21. Nikolaj Coster-Waldau

Den kjekke dansken er selvsagt mest kjent som Jamie Lannister i HBO-serien “Game of Thrones”, men i år har han eller skal vise seg fram hele tre ganger på kino. Mange husker fjeset hans fra Tom Cruise-filmen “Oblivion”, og de som turte å se grøsseren “Mama” fikk sikkert med seg danskens tilstedeværelse også der. Senere i høst blir han å se i “Tusen ganger god natt” sammen med Juliette Binoche.

20. Viola Davis

Kvinnen som for alvor gjorde sitt navn kjent ved hjelp av Oscar-filmen “Barnepiken” er naturligvis ettertraktet. Nå snakker vi riktignok biroller, men det skal man ikke kimse ad. Først ut var “Beautiful Creatures” tidligere i år, og senere får vi se henne mot Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal i thrilleren “Prisoners” og i sci-fi’en “Ender’s Game”.

19. Rose Byrne

Småpene Rose Byrne har greie skuespillerferdigheter, men hun castes nok først og fremst fordi hun nettopp er pen. I år har vi sett henne spille mot Bradley Cooper i “The Place Beyond the Pines”, vi har sett henne i den romantiske komedien “I Give It a Year” og mest nylig i Vince Vaughn-komedien “The Internship”. Der fant hun selvsagt tonen med Owen Wilson.

18. Gemma Arterton

Apropos pene damer – også Gemma Arterton har vært aktiv den siste tida. På nyåret så vi henne i Tommy Wirkolas Hollywood-splatter “Hansel & Gretel: Witch Hunters”, og litt senere i en britisk, småkoselig tragedie kalt “Sang for Marion”. Litt senere i høst blir hun å se i thrilleren “Runner Runner” – der vil hun spille mot Ben Affleck og Justin Timberlake.

17. Forest Whitaker

Oscar-vinneren Forest Whitaker hviler ikke på laurbærene. Også i år er han potensiell Oscar-vinner gjennom sin prestasjon i høstfilmen “The Butler”. Det spås i hvert fall Oscar-nominasjonen til mannen med det sjarmerende øyet. Han vil også vise seg fram i Christian Bale-thrilleren “Out of the Furnace” senere i år, og for dem som liker Arnold Schwarzenegger husker man sikkert at Whitaker spilte etterretningsagent i “The Last Stand” tidligere i år.

16. Philip Seymour Hoffman

Han har et stort navn – ingen tvil om det. Og han fortsetter å heve nivået på det vi ser på kino. Først ut på kino i år var mesterverket (?) “The Master”. I disse dager figurerer blondinen som fiolinist i dramakomedien “A Late Quartet”, og litt senere i høst blir han selvsagt å se i etterlengtede “The Hunger Games: Catching Fire” som den karismatiske Plutarch Heavensbee.

15. Woody Harrelson

Og mens vi først befinner oss i “The Hunger Games”-universet – over til Woody Harrelson, eller Haymitch Abernathy, da, som han heter i filmene. Utover storfilmen som kommer har Harrelson også en rolle i “Out of the Furnace”, som vi allerede har snakket om. Den med Christian Bale, ja. Og tidligere i sommer så vi Woody som hypnotisør i tryllefilmen “Now You See Me”. Nok et begivenhetsrikt år for kjekkasen *host*.

14. Anthony Hopkins

Ringreven har på ingen måte pensjonert seg ennå. Anthony Hopkins trives åpenbart godt med alle oppdragene, for foruten årets tre kinofilmer står det masse på planen hans også neste år og videre framover. I år så vi ham først som Alfred Hitchcock i biografifilmen “Hitchcock”, deretter i actionpensjonist-bonanzaen “Red 2” og om ikke så altfor lenge spiller han Odin i “Thor: The Dark World.

13. Bruce Willis

Litt rarere er det at Bruce Willis fremdeles er såpass buisy. Mannen er kul, men han gjør lite ut av seg. Han spiller vel stort sett bare roller som Bruce Willis. I år er han med i “A Good Day to Die Hard”, “G.I. Joe: Retaliation” og “Red 2”. Pek gjerne ut hva som skiller de forskjellige karakterene fra hverandre.

12. Jennifer Lawrence

Siden gjennombruddsfilmen “Winter’s Bone” har karrieren gått raka vegen til topps. Og i år ble det Oscar etter prestasjonen i “Silver Linings Playbook”. Fortjent eller ikke – prestasjonen var uansett god. Litt senere i år får vi et gjensyn med Katniss Everdeen i “The Hunger Games: Catching Fire” og trolig enda senere spiller hun nok en gang mot Bradley Cooper i “Serena”.

11. Hugh Jackman

Den sjarmerende australieren har tre ganske forskjellige rollefigurer på norsk kino i år. Først så vi han som Jean Valjean i “Les Misérables” og nå i sommer var han tilbake som Wolverine i X-Men-spin-off’en “The Wolverine”. En opptreden til står på plakaten – nemlig som frustert pappa i bortføringsthrilleren “Prisoners”.

10. Ryan Gosling

Snuskebassen er blant Hollywoods mest populære menn. Ikke bare for skuespillerferdigene. Et amerikansk pornoblad spurte nemlig leserne hvilken mann de helst ville se splitter naken på film, og svaret var klokkeklart: Ryan Gosling. I 2013 blir han neppe å se naken på film, verken i “Gangster Squad”, “The Place Beyond the Pines” eller “Only God Forgives”.

9. Leonardo DiCaprio

Ingen smågutt dette heller. Og han åpnet 2013 på den best tenkelige måten – med “Django Unchained”. En herlig rollefigur! Kvalitetsgarantisten fortsatte med “The Great Gatsby” på forsommeren og vil runde av året med den etterlengtede Martin Scorese-filmen “The Wolf of Wall Street”. For en mann!

8. Matt Damon

Dette er faktisk skuespilleren som ville toppet lista over dem som har mest tid på skjermen, men kun fordelt på tre filmer. Matt Damon har nemlig hovedrollen i samtlige av sine tre 2013-filmer, og enda mer fantastisk (med norske øyne, selvfølgelig) er det at alle disse tre hadde kinopremiere i løpet av fem-seks uker. Først “Promised Land”, deretter “Elysium” og til slutt “Mitt liv med Liberace”. Applaus!

7. Anthony Mackie

Nå har vi kommet til de syv siste. Det betyr at samtlige heretter viser seg fram hele fire ganger på norsk kino i løpet av 2013. Anthony Mackie er en av dem, men han får sjelden hovedroller – dermed rangeres han sist. Først så vi ham i “Gangster Squad” og deretter i “Pain & Gain”. Senere i år vil han dukke opp i både “Runner Runner” og “The Fifth Estate”. Slik ser han ut i filmene:

Anthony Mackie

6. James Badge Dale

En ganske kul fyr, egentlig. Men han er stadig ikke heit nok til at hovedrollene hagler over ham, ei heller til at noen husker navnet hans. Vi vet imidlertid godt hva han heter. James Badge Dale viste seg for alvor fram i krigsserien “The Pacific”, og nå klatrer han sakte, men sikkert oppover karrierestigen. I år har vi sett ham i “Flight”, “Iron Man 3”, “World War Z” og “The Lone Ranger”.

James Badge Dale

5. Benedict Cumberbatch

De såkalte Cumberbitches, Benedict Cumberbatchs fanskare, har hatt et frydefullt 2013 – og mer skal det bli. “Sherlock”-skuespilleren åpnet sesongen med blockbusteren “Star Trek Into Darkness” og bidrar faktisk i hele tre produksjoner til, hvorav én av dem muligens kun med sin deilige stemme: “Hobbiten: Smaugs ødemark”. I tillegg blir fjeset hans å se i Oscar-kandidatene “12 Years a Slave” og “The Fifth Estate”. Travel kar. Men er det rart?

Benedict Cumberbatch

4. Stanley Tucci

Det er sjelden at Stanley Tucci tilfører noe særlig seriøsitet, men det han tilfører er alltid gjort med største alvor. Og det er nok derfor han castes til nye roller hele tida. I år åpnet han ballet med “Jack the Giant Slayer” og fortsatte med sommerens “Percy Jackson: Monsterhavet”. Senere venter “The Fifth Estate” og “The Hunger Games: Catching Fire”. Vi fryder oss over ethvert bidrag fra Stanley.

Stanley Tucci

3. Morgan Freeman

Godklumpen Morgan gir seg ikke. En nær-døden-opplevelse stopper ikke ham! Og vi kan vel si oss fornøyde med det. For i år blir det samlet hele fire opptredener for veteranen. Vi har allerede sett ham i “Olympus Has Fallen”, “Oblivion” og “Now You See Me” – hvorav i hvert fall de to første filmene var ålreite opplevelser. Senere i år får vi se ham i oldboys-komedien “Last Vegas”.

Morgan Freeman

2. Robert De Niro

Nok en veteran. Robert De Niro ble Oscar-nominert for en av årets roller, så mannen later ikke til å trappe ned. Filmen det er snakk om er selvsagt “Silver Linings Playbook”. Senere var han med i den ikke fullt så fabelaktige “The Big Wedding”. Innen året er omme står to filmer til på plakaten: “The Family”, hvor han spiller mot Michelle Pfeiffer, og “Last Vegas” – ja, sammen med Morgan Freeman. Stå på, Robert!

Robert De Niro

1. Bradley Cooper

Så til den store vinneren, Bradley Cooper. Han har like mange filmer å vise til som de seks forrige på lista, men han er den med desidert mest tid på lerretet. Derfor havner han øverst på lista. Cooper spiller stort sett en av de store rollene, og da blir det gjerne slik. I år begynte eventyret med “Silver Linings Playbook”, deretter fortsatte det med “The Place Beyond the Pines” og “The Hangover – Part III”. Mot slutten av året blir han å se i Susanne Biers “Serena”.

Bradley Cooper