5
Klassisk Hollywood-eventyr

Tittel:
War Horse
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 26 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jeremy Irvine
  • David Thewlis
  • Benedict Cumberbatch
  • Emily Watson
  • Tom Hiddleston
Regissør:
Steven Spielberg

Steven Spielbergs filmatisering av romanen og skuespillet “War Horse” utvikler seg til å bli et vakkert krigsdrama.

Det begynner ikke topp for Steven Spielbergs andre film for året. Historien om en gutts lidenskapelige forhold til sitt kjæledyr og deres tvungne fraskillelse er en litt for velkjent tematikk, og skildres ikke på noen annen måte enn hva man har sett ved flere anledninger.

Unge Albert Narracott (Jeremy Irvine) og hans familie står i fare for å miste gården om de ikke får sådd åkrene sine, men for å så trenger de en ploghest. Faren (Peter Mullan) drar på hesteauksjon og ender etter en budkrig med sin egen gårdeier (David Thewlis) opp med hesten Joey – et prakteksemplar av en hest, men dessverre ingen ploger. Unge Albert ender opp med å trene Joey og oppdager at han er en helt spesiell hest, og de to knytter et nært og kjærlig bånd. Når så faren selger hesten til den engelske hæren på vei ut i strid i 1. verdenskrig, sverger Albert å finne Joey igjen.

Dette er grunnhistorien i korte trekk, og filmens svakeste del. Det virker som at historiens innledning bare er en transportetappe for Spielberg og hans faste cinematograf Janusz Kaminski. Først når krigen bryter ut og vi følger Joeys reise gjennom krigens grusomheter finner filmen virkelig sitt fotfeste. For å illustrere dette: I filmens første 20 minutter kan enkelte av bildene se ut som om de hentet fra forsiden på en av kioskromanene du kan kjøpe på nærmeste Narvesen. I andre del forteller bildene med grusom effektivtitet om krigens voldsomhet og tap. Enkelte av bildene er på sitt nærmeste kunst. Likevel er første del av historien essensiell, fordi den viser den relasjonen mellom Joey og Albert resten av filmen trenger for å skape følelser hos sitt publikum. Derfor kan man tilgi at det flyter litt over på klisjémåleren for å skape det nødvendige uttrykket på oss seere, da Joey og Albert får så lite tid sammen i filmens gang.

Når Joey drar ut i krigen begynner et spektakulært eventyr. En reise i klassisk Spielberg-stil, over landegrenser og skyttergraver, alt for at Joey og Albert skal finne hverandre igjen. Joey står fram som den klareste hovedkarakteren, da det er hans reise og hans opplevelser filmen skildrer. Måten Spielberg skildrer Joey som karakter på er imponerende, og han bygger en sterk relasjon og sympati mellom publikum og den modige hesten. På veien møter Joey også andre interessante karakterer, og det er i disse historiene filmens virkelige styrke ligger. Vi møter en selvoppofrende engelsk kaptein, to tyske tenåringsbrødre som tjenestegjør som soldater for det tyske infanteriet, en bestefar og hans dødssyke, men uredde barnebarn og en uredd hestepasser i den tyske hæren.

Filmens beste scene kommer når både en engelsk og tysk soldat løper opp fra skyttergravene sine for å hjelpe en skadet Joey midt på slagmarken, og man ser forbi den svart-hvite verdenskrigen og får et innblikk i relasjonene mellom soldater på hver sin side av en verdensomspennende konflikt. Dette er Spielberg på sitt beste, og for dette har filmen huket inn en relativt fortjent Oscar-nominasjon. ”War Horse” er filmskaping i storslagen Hollywood-stil, et drama og eventyr man kan drømme seg bort i i nesten to og en halv time.