5
Knallgode psykopater

Tittel:
Seven Psychopaths
Sjanger:
Action, Komedie
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Colin Farrell
  • Sam Rockwell
  • Christopher Walken
  • Woody Harrelson
  • Tom Waits
  • Michael Stuhlbarg
Regissør:
Martin McDonagh

Martin McDonaghs “Seven Psychopaths” er intens, meta og helsprø. 

Det er gått hele fire år siden McDonaghs strålende debut med actionkomedien “Undercover i Brügge”. Nå er han endelig tilbake, med en film som ikke kan forklares som noe annet enn en herlig og bisarr underholdningspakke.

Colin Farrell spiller den slitende manusforfatteren Marty, som jobber på et manus til en film han vil kalle “Seven Psychopaths”. Problemet er bare at han sliter med å finne filmens syv psykopater. Men når hans beste venn stjeler hunden til en sprøyte gal og brutal mafiaboss, får Marty litt av hvert å skrive om.

Sammenlikningene med Quentin Tarantino vil garantert komme, men “Seven Psychopaths” er noe så sjeldent som et friskt pust i actionkomedie-sjangeren – og er en film helt i sin egen rett.

Filmens største styrke ligger i alle psykopatene som omringer hovedperson Marty. Igjen har regissør og manusforfatter McDonagh latt fantasien løpe fritt, og skapt en vannvittig samling individer. Særlig fornøyelig er det å se musikklegende Tom Waits gjøre en herlig myk versjon av kaldblodig morder med kjærlighetssorg og kjælekanin.

Best av alle er likevel Christopher Walken, som igjen leverer en rolletolkning uten sidestykke som hundekidnapper og dypt religiøs morder. Kjemien mellom filmens tre hovedroller, Colin Farrell, Sam Rockwell og nevnte Walken, er uovertruffen – en herlig blanding skuespillere som spiller en like herlig blanding gærninger.

Som underholdning er “Seven Psychopaths” popkorngull. Det er tvilsomt at du vil se noe morsommere eller rarere denne julen. Martin McDonagh fortsetter å vise knallgode tendenser som både regissør og manusforfatter, og er absolutt en mann det kan være verdt å holde øye med i framtiden.