4
Kødder du? Er det en jente!?

Tittel:
Tomboy
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 18 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Zoé Héran
  • Malonn Lévana
  • Jeanne Disson
  • Sophie Cattani
  • Mathieu Demy
Regissør:
Céline Sciamma

Ja, hun til venstre er selvfølgelig det. Men han tøffingen til høyre må da være gutt! Åååå-neida.

Og det er det handler om. 10 år gamle Laure som kaller seg Mikhäel, kler seg som en fremadstormende, ung herremann, men dessverre ikke kan pisse sammen med fotballgutta. I nytt nabolag er det deilig i starten, men bare et tidsspørsmål før vennene får guttejenta sitt kjønnsorgans rette natur i fleisen.

Da jeg så “Tomboy” var jeg så heldig at jeg ikke visste hva problemstillingen var – jeg visste med andre ord ikke hva ‘Tomboy’ betød. Det jeg hadde hørt nyss om var at kidden var homo. Men da “han” plutselig reiste seg opp av badekaret – fikk jeg et aldri så lite sjokk. Det dinglende fraværet var på ingen måte til å ta og føle på – dessuten er barnet fremdeles bare ti år gammelt.

Det er likevel vanskelig å skrive en anmeldelse uten å nevne hva filmen handler om. Spesielt i “Tomboy”. Og spesielt siden tittelen røper handlingen.

Det som ikke er vanskelig er å la seg fascinere. Unge Zoé Héran er jo helt nydelig, uavhengig av hva hun har mellom beina. Og ikke bare det; hun er svært overbevisende og modig i sin rolletolkning. Malonn Lévana spiller i tillegg den energiske lillesøsteren perfekt. Mer barnlig skal det godt gjøres å være – selv i virkeligheten.

Disse gode prestasjonene legger et utmerket grunnlag for historieformidlingen. Alvoret grenser på mystisk vis mot det gjenkjennelige, og det klandrer jeg skuespillerne, samt regissør Céline Sciamma for – nei, ikke meg selv!

En opplevelse i stor kontrast til “The Avengers”, men den hører sjeldenhetene til og tar opp en utbredt problemstilling på en måte som gir mannen i gata – eller kvinnen! (aldri si aldri) – bra innsikt i utfordringene som hører med.