5
Kollektivet – for pensjonister

Tittel:
Hva om vi alle bodde sammen?
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Jane Fonda
  • Pierre Richard
  • Claude Rich
  • Geraldine Chaplin
  • Guy Bédos
Regissør:
Stéphane Robelin

“Hva om vi alle bodde sammen?” både utfordrer og underholder på en god måte. Ikke verst for en film om tiden før døden.

Franskmenn skal ha en ting, de er ikke redde for å utfordre tabuer på film. Her snakkes det om eldres seksualitet, utroskap og tiltrekning med store aldersforskjeller. Fem eldre mennesker, to ektepar og en evig ungkar, bestemmer seg for å flytte sammen i kollektiv, som et alternativ til å komme på gamlehjem. Med hjerteproblemer, senilitet, aggresjonsproblemer og en god porsjon stahet i alle fem, viser samboerskapet seg som ganske utfordrende. Opp i det hele kommer en ung etnolog som skriver masteroppgave om eldrebølgen i Europa og velger det litt uvanlige bokollektivet som case.

Plottet i denne fransk-tyske produksjonen er gamle folk som oppfører seg som ungdommer. Jane Fonda er kanskje nærmere 75 år, men hun verken ser eller virker en dag over 50. Særlig samspillet mellom den unge etnologen og Fonda er knitrende. Å gjøre seksuell spenning troverdig når det er to mennesker med 40 års aldersforskjell det gjelder, er imponerende. Men Fonda trenger ikke å bære filmen alene heller. Også de andre skuespillerne overbeviser. Dialogen er løs og ledig, og selv om temaet er tungt, er filmen fornøyelig.

Hvis du tidligere har dårlig erfaring med sære, franske filmer, er dette absolutt en av de mest spiselige franske filmene du kan se. Spiselig for stort sett alle, men appellen er kanskje størst for den eldre garde. Men hvis du føler deg i det kulturelle hjørnet og vil gå for noe litt utenom klassisk Hollywood, er dette et godt alternativ.