4
K(o)lossalt moro

Tittel:
LEGO®Batman filmen
Sjanger:
Animasjon, Komedie
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
6
Regissør:
Chris McKay
Originalstemmer:
  • Will Arnett
  • Ralph Fiennes
  • Rosario Dawson
  • Michael Cera
  • Zach Galifianakis

Klossmajorene fra Billund fortsatt i form.

“LEGO®Batman” filmen (varemerke er varemerke) er den andre halvannen time lange reklamefilmen for Lego-konsernets lisensrike produktkatalog på tre. Ikke at det gjør så mye, da  “LEGO®filmen” var en av de bedre animasjonsfilmene uten Studio Ghibli eller Pixar-logo i nyere tid. Et av mange høydepunkter derfra var Lego-universets tolkning av Batman. Og som følge av at Lego tilsynelatende eier rettigheter til alt som er godt i verden, sitter vi her altså tre år senere med “LEGO®Batman filmen” (det er en oversetter som fortjener lynsjing her).

Premisset er enkelt nok: Kast alt som har noe i grenseland med Batman, Superman og øvrige DC-tegneserier å gjøre i en og samme film, bland det sammen med øvrige høydepunkter fra kinosalen siden 1930-tallet (“King Kong”, “Harry Potter” og “Ringens herre”, for å nevne noe), og rekrutter noen av Hollywoods fremste komikere til å låne ut stemmene sine. Det er enkelt og genialt nok: En popkulturell pytt i panne, basert på referansehumor, nostalgi og selvironi på vegne av andres intellektuelle eiendom. Utfordringen er å lage en god og sammensatt film av det. Flaks da, at klossmajorene fra Billund har rekruttert folk som geni-duoen Chris Miller og Phil Lord, og regissør Chris McKay (fra kultserien “Robot Chicken” – basert på samme oppskrift).

Resultatet er, selvfølgelig, ellevilt underholdende. Selv når A-laget fra Hollywood er byttet ut med lokale stemmetalenter. (Riktignok dannes en liten klump i halsen når man får vite at man har gått glipp av skuespillerkaliber som Billy Dee Williams, Will Arnett og Ralph Fiennes i rulleteksten.) “LEGO®Batman filmen” er en barnelek man skulle tro det skulle langt sterkere stoffer enn barnlig lyst til for å koke opp. Til tider blir det nesten for mye av det gode. Enkelte vitser kan tydeligvis ikke fortelles for ofte, og den norske oversettelsen er som sagt litt for barne-tv til å yte nyansene og premisset bak rettferdighet. For ikke misforstå: Lego-filmene satser også på å treffe barna med innskuddskonto og pensjonsplan. Kanskje til og med i større grad enn de som representerer aldersgrensen.

Uansett viser Lego-konsernet med “LEGO®Batman” at det fortsatt er deilig å være dansk i Hollywood. Underholdningsimperiet deres fortsetter å vokse, og regnskapstallene som var farget blodrøde så sent som for ti år siden har blomstret seg grønne og frodige. Imponerende, også fordi Lego med kinofilmene sine viser en merkbar entusiasme og fortellerglede overfor både egne leker og mulighetene de tilbyr de lekende. Sånt gjør seg bra på kino. Bedre enn den ordentlige Batman nå for tiden, i alle fall.