5
Konflikter, kåthet og karuseller

Tittel:
Sirkus Columbia
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Miki Manojlovic
  • Mira Furlan
  • Boris Ler
Regissør:
Danis Tanovic

I “Sirkus Columbia” får vi være med på en familiegjenforening utenom det vanlige.

I 2001 fikk den bosniske regissøren Danis Tanovic Oscar for beste utenlandske film for krigsfilmen “Ingenmannsland”. Filmen hadde handling fra den blodige krigen som herjet regissør Tanovics hjemland i perioden fra 1992 til 1995.

I “Sirkus Columbia” fra 2010 er handlingen lagt litt tidligere i historien. Vi befinner oss i en småby i Hercegovina i 1991, kort tid før krigen bryter ut. Kommunistene har nettopp mistet makten, og den middelaldrende Divko kan endelig trygt komme tilbake til hjembyen sammen med sin unge kjæreste etter å ha vært i landflyktighet i Tyskland i 20 år.

I mellomtiden har kona og sønnen til Divko bodd i huset hans, men det venter ikke noen stor gjensynsglede når de får se igjen mannen som flyktet fra dem. Attpåtil blir de to kastet ut siden Divko vil flytte inn i huset med sin nye kjæreste.

Etter en familiegjenforening preget av krangel og hat kommer sønnen mer og mer i kontakt med sin far, og de finner begge ut at blod er tykkere enn vann.

Men så har krigen brutt ut i nabolandet Kroatia, og de får beskjed om at den om kort tid også vil nå hjembyen i Hercegovina. Det tvinger alle i familien til å ta vanskelige valg.

Men det er ikke først og fremst krigen eller politiske elementer som er hovedbjelkene i filmen. Det er blant annet konfliktene i den splittede familien, en jomfrus kåthet, en bortkommen katt og en gammel, minnerik karusell – som filmen har tatt sin tittelen fra. Mye humor preger filmen, men et stadig større alvor brer seg over tilværelsen til de involverte ettersom konflikten utvikler seg.

“Sirkus Columbia” er med andre ord både morsom og tankevekkende. Slutten føles imidlertid litt for enkel, og filmen kunne gjerne dratt oss mer inn i grusomhetene som ligger på lur – siden den ulmende konflikten ligger som bakteppe gjennom hele filmen.

Men en film absolutt verdt å se – særlig om du skal se bare én bosnisk dramakomedie fra 2010 på kino i år.