5
Koselig og mild film med alvorlig tematikk

Tittel:
Den gode læreren
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Mohamed Fellag
  • Sophie Nélisse
  • Émilien Néron
  • Danielle Proulx
Regissør:
Philippe Falardeau

Man skulle tro at en film som blant annet omhandler selvmord- og flyktningtematikk vil være en ganske tung affære. “Den gode læreren” viser oss at selv de mørkeste temaer kan fortelles på en tilgjengelig måte.

Lærerinnen av en barneskoleklasse blir funnet hengende i klasserommet en morgen. Ved siden av at et kriseteam må inn for å forsikre barnas velvære, må også læreren erstattes. Valget faller på Monsieur Lazhar, en middelaldrende mann fra Algerie. Lazhar er en mild og dannet mann med en gammeldags læringstradisjon som kanskje ikke helt passer med en moderne fransk klasse. Likevel knytter han nære bånd med sine elever mens vi gradvis får brettet ut mer og mer av hans eget liv.

Det er litt vanskelig å forklare akkurat hva denne filmen handler om. Typiske “klasseromsfilmer” handler om en håpløs klasse som “frelses” av en lærer med idealistiske og nytenkende teknikker, men i denne filmen er ikke elevene håpløse i det hele tatt. De er derimot det jeg ville anse som totalt gjennomsnittlige. Noen er smartere, og noen er mindre så. Noen er klassens klovn og andre er den stille og tankefulle. Det slår meg at filmen klarer å få fram en realistisk fremtoning av barneoppførsel.

Situasjonene vi opplever i filmen rangeres fra hverdagslige til realistiske tragedier, hvor svært ømtålig tematikk behandles slik at selv den skjøreste kinogåer kan se den uten spesielt sjelsettende opplevelser. Jeg kaller dette realistisk fordi det er en typisk gjenganger blant film at såpass alvorlige temaer blir hovedteppet på filmen. Her behandles de mer som tragedier knyttet til den verdenen hvor slike ting bare er en liten del av opplevelsene av livet. På denne måten står filmen som realistisk og tilgjengelig.

Filmens sjarm er vanskelig å begripe, men den rører og den vekker lattermusklene. Karakterengasjementet er svært tett til stede uten spesielt harde forsøk, og vi sitter igjen med en film som kan bevege oss kun ved glimt inn i et hverdagslig liv.