4
Kranglete kodeknekkere

Tittel:
Shakespeares skjulte sannhet
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1t. 40 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Robert Crumpton
  • Petter Amundsen
Regissør:
Jørgen Friberg

Det er ikke rart det blir diskusjoner når en mann som har viet sitt liv til akademiske studier av William Shakespeares litteratur, møter en norsk kirkeorganist som hevder han har funnet ut at Shakespeare er et skalkeskjul for en hemmelig ridderorden.

Petter Amundsen har gjennom sin bok med Erlend Loe og den NRK-sendte TV-serien “Shakespeares skjulte koder” blitt kjent som Norges fremste amatørkryptograf. Han mener han har funnet ut at det er Sir Francis Bacon og Sir Henry Neville som er de virkelige “hjernene” bak Shakespeares skuespill, som skal være et ledd i den hemmelige Rosencreutz-ordenens forsøk på å opplyse folket.

Amundsens motpart i dokumentarfilmen “Shakespeares skjulte sannhet” er den engelske Shakespeare-forskeren/skuespilleren Robert Crumpton. Han flyr til Norge for å forsøke å motbevise det han mener er vrangforestillinger fra Amundsens side. I motsetning til TV-serien er det gjennom Crumptons øyne historien blir fortalt.

Det er forholdet mellom akademikeren Crumpton og Amundsen som er filmens største styrke. Amundsens koder og teorier har vi ofte sett i TV-serien, men det er fascinerende å se to personer med så ulike synspunkter diskutere, krangle og iblant være direkte spydige mot hverandre. Særlig Crumptons sarkasme kan iblant virke arrogant, men gir oss tegn på hvor kontroversiell Amundsen er blant de litterære akademikerne.

Kodeknekkingen går fort, og det er ikke alltid like lett å følge med. Filmen varer i én time og 40 minutter, og jeg sitter igjen med følelsen om at dette hadde gjort seg mye bedre som en tredelt TV-serie. Når filmen når sitt kanskje mest interessante punkt kan man risikere å være såpass mette på kodeknekking at man rett og slett ikke klarer å holde konsentrasjonen oppe lenger.

For etter hvert får vi delta på en skattejakt der spenningskurven vokser ganske så høyt. Og selv om det føles som om man ikke helt kommer i mål, bevares spenningen helt til filmens slutt.

Regissør Jørgen Friberg har absolutt laget en interessant dokumentar. Gjennom Crumptons øyne får vi et nytt syn på Amundsens teorier, og forholdet dem imellom gjør at man (såvidt) kommer seg gjennom tung kodeknekkeri. Men en tredelt dokumentarserie ville nok vært mer virkningsfullt enn en kinofilm.