4
Krevende om tro og vitenskap

Tittel:
I Origins
Sjanger:
Drama, Science fiction
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Brit Marling
  • Michael Pitt
  • Astrid Bergès-Frisbey
  • Steven Yeun
  • Archie Panjabi
Regissør:
Mike Cahill

Lab og kirke braker sammen i ringen.
Hvorfor kan de ikke bare være venner?

Vi skal ut i det vitenskapelige og åndelige farvann i “I Origins”. Kan disse to urgamle motpolene omsider enes om at ingen nødvendigvis tar feil? Forsker i molekylærbiologi Ian Gray, spilt av Michael Pitt, tror ikke det. Som et ledd i sin personlige ateistiske overbevisning har han samlet ultranære fotografier av øyer i en årrekke, og som et resultat mener forskeren snart å kunne dokumentere at Gud ikke eksisterer. Ja. Selveste Gud. Småarrogant.

Ved hjelp av en klype scifi-logikk forstår vi at ved å bevise øyets evolusjon skal det kunne motbevise de troendes påstand om at øyet er sjelens vindu, et intelligent design konstruert av Gud. The Gud. Herren. Jehova!

Det er først når Gray møter Sofi at førstnevnte får sinnet utfordret. Sofi mener å fornemme en åndeverden som er utenfor individets fatteevne. Hun mener attpåtil å kjenne Gray fra før. Fra veldig før. Av typen tidligere liv. Som seer oppfordres vi til å sette spørsmålstegn ved Sofis potensielle abnormale evner, før vi i filmens andre del rives vekk fra problemstillingen før den har satt seg. “I Origins” kommer i flere kakestykker og roter i overkant mye med glasuren, men smaken er likevel ålreit. Du tar et stykke til liksom.

“I Origins” er en fin opplevelse. Atmosfæren passer øvrig tema. Musikken er rikelig avspist i forhold til tonen. Materien er dyp og tung, men fortellingen er interessant, samtidig som samtlige skuespillere leverer på et godt nivå. Slutten derimot vil splitte folket. Kanskje litt for enkel? Kanskje litt for åpenbar? Eller kanskje midt i blinken?

Den unge og lovende regissøren Mike Cahill leverer et særdeles sært stykke håndverk. Dét er ikke til å stikke under en gyngestol. Dette med reinkarnasjon er ikke lett. Vi sier som Leonard Cohen sa i sin tid: I dont really understand that process called “reincarnation”, but if there is such a thing I’d like to come back as my daughters dog. I undertegnedes tilfelle, samboerens familiehund.

Så. La oss være ærlige. Brutalt ærlige. “I Origins” er ikke noe for den gjennomsnittlige kinogjenger. Dette er for deg som ønsker en krevende utfordring.

Det må være lov.