4
Krigsromanse som holder mål

Tittel:
Allierte
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
2 t. 4 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Brad Pitt
  • Marion Cotillard
  • Jared Harris
  • Lizzy Caplan
Regissør:
Robert Zemeckis

“Allierte” fikk mye omtale grunnet dens hovedrolleinnehavere og privatlivet deres, men den burde heller fått mer omtale grunnet dens evne til å dra inn krig, romanse og drama på en god måte.

 

Under et topphemmelig oppdrag i Marokko møtes den kanadiske offiseren Max (Brad Pitt) og Marianne (Marion Cotillard) fra den franske motstandsbevegelsen. Etter endt oppdrag ender de begge i London og det som oppstod mellom dem i Marokko blir til noe mye større da de både gifter seg og får barn, men så kommer en beskjed som virkelig får testet deres grenser og lojalitet til både hverandre og deres nasjoner. Er Marianne virkelig den hun utgir seg for å være?

Filmen, som har handlingen satt til andre verdenskrig, tar virkelig med seg tungt skyts når tungvekteren Robert Zemeckis (mannen bak “Tilbake til fremtiden”, “Cast Away” og “Forrest Gump” for å nevne noen titler) plasserer seg trygt bak kamera, mens store stjerner som Brad Pitt og Marion Cotillard låner sine meget habile egenskaper til karakterene som utfolder seg foran kamera. Og selv om Zemeckis kanskje har bommet litt med sine animasjonsfilmer de siste årene, så får han til et glimt av magi med denne filmen. Han leverte trygge og forholdsvis interessante filmer med “The Walk” og “Flight”, men med “Allierte” føler jeg at han tar enda et lite steg i riktig retning.

Krigsfilmer har som regel godt med ammunisjon og leverer action på løprende bånd, men det finnes også en del filmer som prøver å utfordre konvensjonene i en liten grad, og “Allierte” gjør det og lykkes faktisk greit med det. Her er det en salig blanding mellom thriller og drama, med en sjarmerende god dose med romantikk i det hele. Jeg skal si så mye som at tårene kom frem på slutten, og det var ene og alene grunnet måten samarbeidet Zemeckis-Pitt-Cotillard klarte å fremstille personer man kan bry seg om – samt at forholdet er til å tro på.

Krigen er et velfungerende bakteppe og klarer å være en fin katalysator til alle omstendighetene som omgir de to hovedkarakterene. De utfyller hverandre godt og gir også god grobunn til en historie som engasjerer like mye som den blir et lite mysterium mot slutten.

“Allierte” er ingen grusomt god film som man kan se om og om igjen og stadig finne skjulte skatter som de helt store filmene mestrer, men det var en severdig film som tok meg litt på sengen. Jeg visste virkelig ingenting annet om filmen enn hovedrolleinnehaverne og det at handlingen var satt til andre verdenskrig, og det var kanskje like greit? En positiv overraskelse er alltid hyggelig, og det at den faktisk fikk følelsene til å flomme over på slutten er et bevis på at den har gjort noe riktig. Lag gjerne flere slike filmer, Zemeckis. Om du ikke går tilbake til fremti.. eh.. røttene, da. Det er også fullt lov.