5
Kruttønne av en dokumentar

Tittel:
Citizenfour
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Edward Snowden
  • Glenn Greenwald
Regissør:
Laura Poitras

Du vet den ikoniske scenen i “All the Presidents Men” der Woodward og Bernstein møter Deep Throat i det parkeringshuset? “Citizenfour” er den scenen i dokumentarform. Spennende, historisk og 100 prosent ekte.

Snowden kontakter dokumentarregissør Laura Poitras over internett og forteller hva han sitter på. Filmen fortsetter dermed med et møte i Hong Kong der også journalist Glenn Greenwald er med. Dette møtet pågikk mens man fortsatt ikke visste hvem som hadde lekket disse dokumentarene og lenge før Snowden fikk asyl i Russland.

Det er dokumentaren kort fortalt, og filmteknisk så er ikke det noe særlig å skryte av. Laura Poitras virker som om hun er blitt valgt ut av Snowden bare basert på hennes tidligere USA-kritiske dokumentarer.

Dokumentaren er veldig enkel i utførelse, og kunne lett ha endt opp litt kjedelig. Det gjør den heldigvis ikke og grunnen til det er Snowden selv. Han har ikke så mange muligheter til å gi intervjuer nå på grunn av det han avslørte. Derfor er det nesten umulig å gjøre opp en informert mening av hvem Snowden er, og det er her dokumentaren virkelig flekser. Snowden er utrolig interessant, og dokumentaren makter å bringe frem mennesket Snowden, og ikke bare varsleren Snowden. Han er intelligent, og veldig bevisst på hva han gjort.

Det er ikke før man ser “Citizenfour” at man forstår hvor mye Snowden har ofret fordi han tror på frihet og USA. Ikke den overpatriotiske og pseudo-friheten USAs regjering fremviser, men troen på ekte frihet og at folket har rett til å vite når regjeringen begår lovbrudd og krenker friheten til sine borgere. Det er rett og slett inspirerende det Snowden har gjort, og man får lyst til å gjøre noe selv. Selv om The Avengers er kule og kommer til å dominere kinosommeren, vil neppe deres bragder måle seg med det Snowden har utført.

På mange måter er det lite nytt som avdekkes i denne dokumentaren. Det er dokumentene som Snowden lekket, som innehar den ekte nyhetsverdien, og det så vi og hørte mye om i tiden etter. Likevel greier “Citizenfour” å levere de samme nyhetene med samme, om ikke større slagkraft. Snowden forklarer hvor stor invasjon av privatlivet USA faktisk driver med, på en måte som er lett og forstå, og det han forteller er egentlig latterlig skummelt.

Dette gjør dokumentaren uhyre viktig, og bør sees av flest mulig. Det er sinnsykt å tenke på at Watergate-skandalen førte til at Nixon måtte gå, men at det fortsatt ikke er gjort noe med det Snowden avslørte, og at det ironisk nok er Snowden som blir stemplet som den kriminelle, og ikke NSA.

“Citizenfour” er rett og slett årets viktigste dokumentar. En film alle bør få med seg, bare for å få øynene opp for hvor mye vi faktisk blir overvåket, og ta diskusjonen om hvorvidt man er villig til å gi opp privatliv for sikkerhet.