4
Kunne trengt startkabler

Tittel:
Hjertestart
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Kristoffer Joner
  • Marlon Moreno
  • Kristoffer Bech
  • Patricia Castañeda
  • Ellen Dorrit Petersen
Regissør:
Arild Andersen

Den sjelesøkende reisen gjennom Sør-Amerika er noe de fleste gjennomfører på budsjett etter videregående. I “Hjertestart” presenteres det som en helaftens spillefilm til 20 millioner, med Kristoffer Joner i hovedrollen.

Han spiller offshore-geni og ufrivillig alenepappa Kjetil, som drar til Colombia for å kvitte seg med adoptivsønnen Daniel etter konas bortgang (den eneste engasjerte foresatte i forholdet). Han håper å finne sønnens biologiske mor, men virker villig til å pante sønnen hos nærmeste mottakelige colombianer. Men ved siden av ansvarsfraskrivelse i verdensklasse, bedriver Kjetil også båndknytting med sin emosjonelt fraseparerte sønn under reisen. Colombiaturen blir fort en ny audition til farsrollen for Kjetil.

“Hjertestart” er en overraskende usentimental film om et tema som fort vekk kunne vært dynket i strykeinstrumenter og ansiktsbilder i sakte film. Regissør Arild Andresen har heldigvis valgt lokale rytmer for å tonesette Joners sjelegransking, i en film som gir et rått og ærlig innblikk i livet til en mann som har gitt det opp.

Det er hvordan Joner kommer ut av det filmen sliter med å forklare. Som er litt dumt, med tanke på at det er det hele filmen skal handle om. “Hjertestart”, tross alt.

Joners fysiske reise dekkes rikelig. Etter avreise Colombia, går det sjelden mange minutter mellom turer i bil, buss eller fly- Men den emosjonelle og spirituelle reisen han begir seg ut på tar tilsynelatende ekspresstoget til slutten av tredje akt. Forsøket på å male bildet (i alle fall nyanser av) rosenrødt er litt for raskt på labben – brått og tynt forklart.

I alle fall i manuset. Joner selger selvfølgelig forandringen med egen prestasjon. Han er på litt vel familiært territorium som den plagede mannen med feilslåtte forsøk på å gjøre det rette, men kan ikke klandres for å ta en rolle han behersker til fingerspissene – det blir som å mene at Messi skal slutte å spille fotball fordi han er best i det.

Joner må imidlertid finne seg i å bli utspilt av sin 38 år yngre motspiller Kristoffer Bech – et funn som den såre, men sta 6-åringen Daniel. Kjemien mellom Joner og Bech gjør nesten den i overkant brå forløsningen troverdig. Nesten.

“Hjertestart” kunne trengt pusterom. Den har en god emosjonell kjerne i forholdet Joner/Bech, og er upåklagelig kompetent på nærmest alle andre måter. Det er stillheten og meditasjonen – nylig maktdemonstrert i Kenneth Lonergans Oscar-nominerte “Manchester by the Sea” – rundt karakterenes sorg og tilværelse som mangler. Joners emosjonelle reise er låst til skinner, uten nødvendige rastepauser.

Parallellene til forrige samarbeid mellom regissør Andresen og Joner – fantastiske “Kompani Orheim” fra 2012 – melder seg selvfølgelig. “Hjertestart” mangler nerven, og ikke minst nærheten til karakterene derfra. Utover det er “Hjertestart” et anstendig drama og en sterk Amanda-søknad fra Joner. Men i forsøket på å få tårene til å trille og hjertet til å slå, kunne den trengt, ehm, startkabler.