5
Kvalitet fra Australia

Tittel:
Animal Kingdom
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • James Frencheville
  • Jacki Weaver
  • Joel Edgerton
  • Guy Pearce
Regissør:
David Michôd

Hvis du var like ivrig som meg under årets Oscar-utdeling, husker du kanskje at én av kvinnene som ble nominert til birolleprisen var Jacki Weaver – fra “Animal Kingdom”.

“Animal Kingdom”? Hva er dette for en film? Jo, nå skal du høre: Jay mister morra si etter en overdose heroin for så å havne i huset til sin bestemor. Der bor også et par-tre-fire onkler hvorav samtlige inngår i familiens lille, kriminelle liga. Jay tas imot med blandede følelser, men blir fort satt i opplæring. Når det etter hvert viser seg at unggutten har et godt og varmt hjerte og egentlig ikke ønsker å være kriminell, utgjør han brått en fare for onklene. Hans tid i den kriminelle onkelbanden har gitt ham mye innsikt. Og dét ønsker politimann Nathan Leckie (Guy Pearce!) å benytte seg av.

Ja – og da kan dere jo tenke dere hviken drakamp som oppstår.

Selv om ting går filmatisk forholdsvis rolig for seg, er det hele tiden en underliggende intensitet som sender gufsete signaler om nærliggende farer. Skuespillerne er i stor grad ukjente, men leverer alle mann alle. Ikke rart Jacki Weaver ble Oscar-nominert.

Ellers er det umulig å si hvordan historien vil ende. Uforutsigbarheten spretter fram fra gjemmestedet sitt i tide og utide, og tilfører filmen store kontraster, både når det gjelder følelser, så vel som graden av alvor.

På ingen måte fornøyelig, men absolutt severdig!