Kvartalets teiteste terningkast

Terningkast 2013 del 3Hvem er strengest? Hvem tar jobben sin mest seriøst? Og hvem er mest på bærtur? Her er alt du trenger å vite om terningkastene for de siste tre månedene.

Dette er ikke første gangen vi kikker på terningkastene fra det ganske land. Vi gjorde det på nyåret og vi gjorde det igjen i juli. Innleggene er de mest leste på vår nettside gjennom tidene. Med god margin.

La oss gå i gang. De snilleste anmelderne befinner seg i Fedrelandsvennen med et snittkast på 4,03. En dårlig film sørpå betyr sjelden et dårlig terningkast – her klapper man heller på skulderen og vender det andre kinnet til. Kinogjengerne har forhåpentligvis tilsvarende livssyn. Ingen seksere er gitt de siste tre månedene, men det kryr av femmere – og det blant annet til rusk som “The Heat”“Jeg er din” og “Hannah Arendt”.

Filmmagasinet er nest snillest. Ingen seksere herfra heller, men kun to filmer har fått lavere score enn terningkast tre: “Kick-Ass 2” (2) og “Grown Ups 2” (1). Hva sier dere til det, Einar og Le?

På den prestisjetunge bunnen av lista ligger Dagbladet. En plassering Inger Merete Hobbelstad og Mikael Godø later til å trives med, for det kjempes med nebb og klør for å holde konkurrentene på avstand. Dagbladet har riktignok gitt en sekser – til “Før midnatt”, men de har bare gitt én femmer. Den gikk til “Hokus pokus Albert Åberg”.

Adresseavisen har gitt Dagbladet størst konkurranse, men måtte til slutt se seg slått. Kanskje var det takket være anstendige terningkast til filmer som “Hannah Arendt”“Monica Z”“Riddick” og “Blue Jasmine” – filmer som alle mottok tre øyne fra Dagbladet.

Side3 gjorde også sitt ytterste for å melde seg på i bunnkampen. Men selv ikke med terningkast én til Norges Oscar-kandidat “Jeg er din”, terningkast to til “Frances Ha” og terningkast tre til “Før midnatt” greide Aleksander Huser & Co. å havne helt på bånn. Bedre lykke neste kvartal!

Plasseringsmessig er det for øvrig verdt å merke seg at Natt&Dag nesten er blitt snillere enn Cinema. De var faktisk like snille forrige kvartal. Hva har skjedd? Vel, bransjebladet tar nå også turen når filmene ikke åpenbart er gode. Det er likevel en lang vei å gå til full dekning – Cinema har kun sett 21 av 46 kinofilmer. Men vi skal heie dem fram mot bedre tider.

Dette leder oss over på dekningsgraden. Hvilke medier tar jobben sin på alvor? Hvem er hindret av pengefattige eiere? Vel – full analyse blir det ikke nå, men her er i hvert fall tallene*:

Vi begynte akkurat på bånn. Cinema er det mediet, blant mediene på vår liste, som leverer færrest filmanmeldelser. Med god margin. 21 av 46 er ikke verdig en nettside med slagordet “Stedet for filmelskere. Av filmelskere.” Og med minst fem anmeldere i staben stiller vi oss smått forbauset over hvor lite som utrettes.

Vi er også litt forbauset over at Filmmagasinet ikke har klart mer enn 31 av 46. Alles kjære Filmmagasinet, liksom.

Hvis vi også plasserer Filmpolitiet innenfor en filmmedium-bås, legger til at Birger Vestmos gjeng bare har klart 39 av 46 filmer – ja, da kan vi faktisk konstatere at filmsnakk.no er Norges største, rene filmmedium. Gitt at vi måler det i dekningsgrad, da – og det gjør vi selvfølgelig akkurat nå. Undertegnede & Co. har faktisk levert 44 av 46 kinofilmanmeldelser forrige kvartal.

Det er imidlertid ikke mest. Så nå skal vi hylle det eneste mediet som har klart å slå oss: Tønsbergs Blad. Lokalavisa har levert anmeldelse på 46 av 46 kinofilmer. Det er godt gjort. Men det er også imponerende, for 43 av anmeldelsene er skrevet av samme person, Ellen Andrea Thorbjørnsen Bækholt. Applaus!

Ikke engang rikspressen evner, med alle sine folk og penger, å tangere Tønsbergs Blad. Dagsavisen har gjort det best i juli, august og september, og med sine 44 av 46 mulige anmeldelser tangerer de oss i filmsnakk.no. Deretter følger Dagbladet med 42 av 46. VG og Aftenposten har 40 av 46. Også Bergens Tidende har levert 40 av 46 mulige anmeldelser.

Lista for øvrig er som følger: Side3 (39/46), Adresseavisen (38/46), Fedrelandsvennen (34/46), Natt&Dag (34/46) og Stavanger Aftenblad (29/46).

Til slutt skal vi selvfølgelig kikke på kvartalets teiteste terningkast. Denne gangen får vi nesten understreke at terningkastene ikke nødvendigvis er teite – det er opp til hver enkelt å bedømme. Men de skiller seg i hvert fall ut ved å være eneste av sitt slag til den aktuelle filmen. Vi slenger på link til de tilhørende anmeldelsene, forutsatt at de ikke ligger bak betalingssystemer.

10. Fedrelandsvennen gir “The Heat” terningkast fem.

Twentieth Century Fox Film Corporation

9. filmsnakk.no gir “We’re the Millers” terningkast fem.

SF Norge

8. Natt&Dag gir “White House Down” terningkast fem.

UIP

7. Side3 gir “Jeg er din” terningkast én.

SF Norge

6. Dagbladet gir “Blue Jasmine” terningkast tre.

Scanbox

5. Fedrelandsvennen gir “Pacific Rim” terningkast to.

Warner Bros. Pictures / SF Norge AS

4. Side3 gir “Før midnatt” terningkast tre.

Norsk Filmdistribusjon

3. Side3 gir “Frances Ha” terningkast to.

Arthaus

2. filmsnakk.no gir “Hannah Arendt” terningkast én.

Arthaus

1. Natt&Dag gir “Elysium” terningkast én.

UIP

* Våre tall for antall anmeldelser fra de forskjellige mediene baserer seg på hva vi finner på nettsidene den aktuelle uka. Om enkelte anmeldelser ikke er publisert på nett eller er publisert altfor sent, er de trolig ikke regnet med i vår oversikt.