5
La Jason Voorhees herje!

Tittel:
Fredag den 13de
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1 t. 34 m.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Betsy Palmer
  • Adrienne King
  • Kevin Bacon
  • Jeannine Taylor
  • Robbi Morgan
  • Walt Gorney
Regissør:
Sean S. Cunningham

I dag er det fredag den trettende og hvilken film passer vel ikke bedre for kvelden enn skrekkfilm-klassikeren “Fredag den 13de”?

Året er 1979. Noen ungdommer forsøker å restaurere den forlatte sommerleiren ute i ødemarken, Camp Crystal Lake. Plassen er forlatt etter en drukningsulykke i 1957 og drapet på to ungdommer i 1958. Det ligger tilsynelatende mørke hemmeligheter rundt sommerleiren og ungdommene møter mye motstand på veien og trosser advarslene. De har til syvende og sist bare seg selv å skylde for grusomhetene som venter dem.

Filmen er en klassiker av en grunn. Den består av en oppskrift som de fleste vil kjenne igjen. Tragiske forhistorier, motstand og advarsler, fanget på et isolert sted, hormonelle ungdommer som en etter en blir funnet drept.

Jason Voorhees er også en av de mest gjenkjennelige seriemorderne i sin sjanger, med sin hockeymaske og machete. Han er i tillegg sadistisk kreativ i sine drapsmetoder. For det er jo nettopp derfor vi ser på filmene: Se Jason straffe dem for deres synder. Det er herlig hvordan lydene i filmen signaliserer at han er i nærheten, noe som innebærer at hva som helst kan skje hvert øyeblikk. Det er nesten som en hviskende hemmelighet som setter oss på pinebenken.

Filmen tar oss med på en morbid gjettelek om hvem som kommer til å dø først og hvordan det vil bli gjort. Hvis du for eksempel ser en av ungdommene teste ut pil og bue eller har en tilknytning til et spesielt objekt ender de mest sannsynligvis opp med å dø av objektet. Hvis en fyr er en skikkelig drittsekk eller en jente er løssluppen kan man trygt anta at de ikke overlever natten.

Et av de mest berømte Jason-drapene regnes å være drapet på Jack (Bacon). Etter at Jack og Marcie (Taylor) har kost seg i sengekøya, forlater Marcie rommet for å gå på toalettet. Jack ligger i underkøyen og slapper av, helt til en dråpe treffer ham. I det han innser at det er blod og det trolig ligger et lik i den øverste køyen, kommer en arm og holder ham fast i sengen. Han blir spiddet av en pil i halsen.

Men den beste scenen er avslutningen. Når Alice (King), som den eneste overlevende, søker tilflukt i en kano ute i innsjøen og politibilene ankommer åstedet virker det som at hun endelig er i trygghet. Tro om igjen. Det gjenstår nå elleve filmer i filmserien om Jason. Fansen vet at han ikke dør så lett, og når du først har gjort det – bør du ikke spidde ham med et metall under en storm. Av en eller annen grunn holder universet liv i den sadistiske seriemorderen. Hvis du ikke setter pris på dette vil du antageligvis ikke like Michael Myers (fra “Halloween”) eller Freddy Krueger (fra “A Nightmare on Elm Street”) heller.