2
Lenge leve mannen!

Tittel:
Riddick
Sjanger:
Action, Alien, Science fiction
Varighet:
1 t. 59. min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Vin Diesel
  • Jordi Mollà
  • Karl Urban
  • Katee Sachoff
Regissør:
David Twohy

“Riddick” er to timer med blod, monstre og manssjåvinisme.

OK, la oss ha ting på det rene: Vin Diesel har aldri vært likestillingens fremste forkjemper. Intet er nytt under solen. Men at Diesel skulle gå hen å lage en to timers sci-fi-film av ren kvinnefiendtlighet, den så jeg ikke komme.

Tillat meg å illustrere: Det er rundt syv kvinner på skjermen i “Riddick”. Innen timen er passert har seks av dem flashet puppene. Helt riktig, det er der nivået ligger.

Den eneste kvinnen som faktisk får sagt noe i filmen, Katee Sachofs semi-lesbiske leiesoldat Dahl, bruker all sin tid på å bli trakassert av de tolv mannesvina som omringer henne. “She has to ask me to fuck her. Nicely.” Det oser klasse, Vin.

Nei, jeg har verken solidaritetsmedlemskap i Ottar eller en brennende lidenskap for kvinnesaken, men helvete heller – ett sted må da grensen gå?

Filmen for øvrig løfter ikke øyenbrynene like høyt. Vin Diesel dreper monstre. Så dreper han leiesoldater. Så dreper han monstre igjen. Du skjønner sikkert tegninga.

Alt dette i et sci-fi-univers som like godt kunne vært slummen i L.A.. Det er i det hele tatt ganske vanskelig å tro på noe som helst i “Riddick” når intergalaktiske leiemordere jatter løs med brei latinoaksent.

Effektene er i beste fall tvilsomme. Manuset er fylt med groviser og drapstrusler, og er mistenkelig likt seriens førsteinnslag “Pitch Black”. Karaktergalleriet er en overflod av nesten-rasistiske stereotyper. Alt er med andre ord som det skal i en Vin Diesel-film.

Hadde den bare ikke vært så forbanna dårlig.

Vin Diesel har fortsatt ikke noen Oscar i horisonten, og får heller ikke selskap av noen nevneverdig talentfulle individer. Spanias eget nasjonalrasshøl på film, Jordi Mollà, er det nærmeste man kommer. Og da er det dårlig stilt.

“Riddick” er to timers uavbrutt udugelighet, og reddes fra terningens absolutte bånnslam fordi den i all sin elendighet fikk meg til å trekke på smilebåndet. Når Diesel avslutter hele makkverket med å be filmens eneste kvinnelige karakter å “holde den varm” for ham, kunne jeg bare ikke dy meg.

“Riddick” bør bli ny nasjonalfilm for 8. mars.

Les også anmeldelse av “A Late Quartet”.
Les også anmeldelse av “One Direction”.
Les også anmeldelse av “Før midnatt”.

Les også anmeldelse av “De tøffeste gutta.”