3
Liam Neeson nødlander

Tittel:
Non-Stop
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Julianne Moore
  • Scoot McNairy
  • Michelle Dockery
  • Corey Stoll
  • Lupita Nyong'o
Regissør:
Jaume Collet-Serra

Ingen liker veslevoksne actionfilmer.

Enhver film som setter Liam Neeson, den nykronede majesteten av actionfilmer, opp mot en hensynsløs og kalkulert seriemorder i en trykkabin 10.000 meter over havet, bør ha noe for seg. Som sagt, bør.

Liam Neeson spiller hobbyalkoholikeren og den småpsykisk ustabile luftmarskalken Bill Marks, som under en flyvning over Atlanteren mottar noen skumle tekstmeldinger. Både fordi de er sendt over et kryptert nettverk, men mest fordi innholdet truer med å drepe én passasjer hvert 20. minutt, med mindre avsenderen mottar et par hundre millioner dollar for å avstå.

Man kan si mye om “Non-Stop” som film og konsept, men la oss være ærlige: Dette er “Taken” på et fly. Eller i alle fall et forsøk på å være det. Greit nok at alle actionfilmer Neeson setter foten i for tiden blir sammenlignet med den, men det gjør det ikke mindre sant.

Oppskriften er så å si den samme: Nerver skal i høyspenn, potensielle mistenkte skal lemlestes, og Bryan Mills’ … eh, jeg mener Bill Marks’ psyke skal det settes alvorlige spørsmålstegn ved. Den største forskjellen er at “Non-Stop” har mindre action. I bunn og grunn helt ålreit.

For det verste er: Dette funker. Utrolig godt. En stund. Neesons desperate og innviklede jakt på den “txt”-vennlige kapreren er kort fortalt fordømt underholdende spenning. Det er når de løse trådene skal nøstes opp, og den litt-for-åpenbare skurken skal avsløres, at filmen tar turen ned i flytoalettet. Plutselig begynner “Non-Stop” å leke med temaer og politiske undertoner langt over eget klassetrinn, og stuper med det ned i juvet hvor karrierene til folk som Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone har gjemt seg de siste årene: Selvparodiens skyggedal.

På en måte er det trist at Liam Neeson nå er mer kjent for å være han fyren fra “Taken” enn som Oscar Schindler. På den annen side: Testosteron-sprengferdige replikker og dødseffektive skuddsalver blir et par hakk bedre når de leveres av en Oscar-nominert tungvekter. Dessverre går den formelen der med gåstol og løstenner nå til dags.

“Non-Stop” tar av som effektiv spenningsfilm, men en malplassert og veslevoksen avslutning sørger nesten for brutal kræsjlanding. Den er med andre ord langt fra den posen med fargerik action-godis den burde vært.