3
Lite legendarisk

Tittel:
Legend
Sjanger:
Biografi, Drama, Krim, Thriller
Varighet:
2 t. 11 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Hardy
  • Tom Hardy
  • Emily Browning
  • Christopher Eccleston
  • Taron Egerton
  • Paul Bettany
Regissør:
Brian Helgeland

Selv ikke dobbelt opp med Tom Hardy er nok til å redde denne filmen.

“Legend” er en film som er proppfull av potensial. Du har Tom Hardy i ikke bare én, men to forskjellige roller og en sann historie basert på Londons beryktede tvilling-gangstere. Flere av forutsetningene for Oscar-gull og grønne pengeskoger er her. Dessverre har du også jokeren Brian Helgeland som både manusforfatter og regissør. Helgeland har skrevet “LA Confidential”, “Mystic River” og “Man on Fire”. Han har også skrevet Costner-floppen “The Postman” og Ridley Scotts “Robin Hood”, som må være den kjedeligste Robin Hood-historien noen gang festet til film. Jeg hadde håpet på at dette var “LA Confidential”-Helgeland. En skuffelse av en film senere, må jeg dessverre konkludere med at det ikke er den Helgelanden vi hadde håpet på.

Kray-brødrene er Londons mest beryktede gangstere, de er attpåtil tvillingbrødre med helt ulik personlighet. Reggie Kray er den kjekke (!?), rasjonelle og sjarmerende Kray-tvillingen. Ronnie derimot er på helt den helt andre enden av spekteret; han er voldelig, smågal og med en ekstremt kort lunte. Sammen bygger de et kriminelt imperium som gjør at de regjerer Londons underverden. Helt til dette selvsagt går skeis.

Brian Helgeland går i den typiske biografifella, der han forsøker å få med flest mulige hendelser fra karakterenes liv. Noen ganger funker det, men som regel blir det veldig generisk og forutsigbart. Det gjør det her også.

“Legend” finner sted på 60-tallet da Kray-brødrene regjerte, men etablerer aldri hvilket år det faktisk er. Filmen hopper mellom store hendelser, rettsaker og fengselsopphold, uten å vise hvor mye tid som har passert. Det blir en veldig stakkato filmopplevelse, der man ser høydepunktene uten å få med konteksten og dybden imellom. Siden hendelsene man får servert føltes som “the best of the Kray brothers”, får filmen veldig lite narrativ fremdrift. Man kastes fra en hendelse til annen hendelse, hvor den eneste røde tråden er Kray-brødrene og veldig lite annet.

Tom Hardy skinner gjennom hele filmen, men det er heller en kommentar på filmens kvalitet fremfor Hardy. Han gjør en meget god rolle, men den er ikke i nærheten av hva han har prestert i filmer som “Warrior”, “Locke” og – ja, til og med action-orgien “Mad Max: Fury Road”. Det føles ikke som om det er hans feil, både Ronny og Reggie er veldig overfladisk skissert, og det er bare i et fåtall scener man føler at man virkelig kommer innpå disse. Det er manusets manglende karakterdybde, ikke Tom Hardys evner det står på.

Til tross for iherdige forsøk av Hardy-ene, overlever ikke filmen Helgelands ustødige hånd. I ønsket om å fortelle mest mulig om “the Krays” ender “Legend” opp med å fortelle veldig lite.