5
Liten bjørn, stor film

Tittel:
Paddington
Sjanger:
Eventyr, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Hugh Bonneville
  • Sally Hawkins
  • Ben Whishaw
  • Nicole Kidman
  • Peter Capaldi
Regissør:
Paul King

Den lille bjørnen som hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet er tilbake. Med et brøl!

Etter en ekspedisjon til Peru har en mann stiftet bekjentskap med noen helt spesielle bjørner. Bjørnene får en åpen invitasjon til London, om de noen gang skulle befinne seg på den siden av kloden. Mange år senere ødelegger en naturkatastrofe hjemmet til bjørnene, noe som sender den yngste bjørnen med et skip til London. Her møter bjørnen, som får det klingende navnet Paddington, en hyggelig familie som tar seg av ham. Paddington setter ut på sin egen ekspedisjon for å finne mannen som besøkte dem i Peru, men samtidig har den lokale museumssjefen helt andre planer for bjørnen med rød hatt og blå duffeljakke.

Riktignok var ikke de karakteristiske klærne det som gjorde “Paddington” til en særdeles hyggelig kinoopplevelse – selv om det var med på å knytte gode barndomsminner sammen med en kjærkommen oppdatering av animasjon og spesialeffekter. Dette er fullkommen familieunderholdning med tempo, dynamikk og historiedriv som klaffer. Faktisk i så stor grad at jeg vil si at “Paddington” lett kan bli en av årets mest fornøyelige familiefilmer. Allerede i midten av januar.

For det er sjelden slike sprudlende familiefilmer dukker opp blant middelmådigheter, franchiser og den såkalte melkingen av kua. I dette tilfellet har de hentet frem en nesten glemt figur, og ristet såpass mye liv i ham at det fungerer utmerket for barna, så vel som for de voksne.

Tematikken om betydningen av familie, hjem, tilhørighet og fremmedgjøring treffer deg ikke hardt. Men det er ikke ment å gjøre det heller. “Paddington” serverer subtile små stikk til tematikken, og lar heller underholdningen beholde mesteparten av kontrollen. Det sørger for en livlig dynamikk, som også kommer godt til liv ved den sjarmerende bjørnens fiende i denne filmen. For øvrig herlig portrettert av Nicole Kidman, selv om hun ikke har sin egen stemme.

Filmen ble nemlig sett med norsk tale, noe som fungerer greit nok. Likevel ville originalstemmene til Peter Capaldi, Hugh Bonneville, Sally Hawkins og nevnte Kidman trolig gitt filmen et løft, og også utbrodert komikken i visse scener til det maksimale. Det er en tyngde som de utbrukte norske stemmene ikke klarer å tilføre, når leppenes bevegelser ikke samsvarer med ordene som blir sagt. Men dette er kun en liten detalj.

“Paddington” er en overraskende morsom, søt og familievennlig film som sørger for den riktige balansen mellom drama, komikk, eventyr, moral og spenning. Med tanke på at Paddington ikke har vært i rampelyset de siste årene, er det med stor overbevisning han nå tar sine første animerte steg over på det store lerretet. Dette er en familiefilm som helt klart bør sees.