4
Liten helt, stor moro

Tittel:
Ant-Man
Sjanger:
Action
Varighet:
1 t. 57 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Paul Rudd
  • Michael Douglas
  • Corey Stoll
  • Evangeline Lilly
Regissør:
Peyton Reed

Jaggu. “Ant-Man” leverer.

Ikke et år går forbi uten at Marvel støvtørker helter av stadig mer obskurt kaliber, og presenterer dem som flunknye ledd i kampen om totalt verdensherredømme på filmfronten. La oss være ærlige: Det begynner å gå inflasjon i dem.

Du kjenner kanskje formelen? En usannsynlig helt får superkrefter av en drakt/formel/tilfeldig dings, og bruker nevnte krefter til å redde verden fra én av (de mange) skurkene som står i kø for å ødelegge den. På veien møter vår mann en jente som i utgangspunktet ikke gjengjelder følelsene han har for henne, et par av Avengers-heltene, og selvfølgelig serieskaper Stan Lee i en tilfeldig valgt, men obligatorisk cameo. Det hele kulminerer i en stor kamp om verdens velferd. Om ingenting av dette lød kjent: Velkommen til verden.

Uansett: Denne gangen har turen kommet til Ant-Man – en helt med evner som tydelig indikerer at han ikke er hentet fra tegneserieheftenes A-lag.

Scott Lang er en fraskilt innbruddstyv uten andre veier å gå enn den som fører tilbake til fengselet han nettopp kom ut fra. Likevel trenger han penger moralens smale sti ikke vil gi, for å kunne ha kontakt med sin farsforgudende datter. Da passer det godt at forskeren og filantropen Hank Pym tilbyr Lang en utvei fra livet som lovstridig tjuvradd: Rollen som den størrelsesfleksible superhelten Ant-Man – en litt mer lovlydig tjuvradd.

På papiret lyder det sprøtt: En trikotkledd mann med evnen til å krympe seg selv på kommando og alliere seg med skogens fremste piknikkpøbler. På film er det like sprøtt, all den tid Marvel faktisk har laget en temmelig ålreit blockbuster av konseptet. Ant-Man viser seg å være helt god som noen: Action, komikk og et knippe romantikk etter samme oppskrift Marvel har fulgt slavisk siden “Iron-Man” for sju år siden.

Derunder ligger også problemet: “Ant-Man” er mer av det samme. Noe som igjen egentlig ikke er så aller verst gjort, med tanke på at “Ant-Man” ble forlatt av initiativtaker Edgar Wright for bare et drøyt år siden. Paul Rudd passer forresten perfekt som rappkjefta helt, og Michael Douglas finner nok en diamant etter alt rælet han har befunnet seg i det siste. (Du ja, “Wall Street: Money Never Sleeps”.)

“Ant-Man” er slett ikke et irriterende småkryp på Marvels piknikk, men heller et velsmakende innslag i kurven. Ja, jeg sier det: “Ant-Man” er stor underholdning i liten størrelse.