4
Litt feigt om Lech Walesa

Tittel:
Walesa - Håpets mann
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 7 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Robert Wieckiewicz
  • Agnieszka Grochowska
Regissør:
Andrzej Wajda

Polske myndigheter syntes ikke det var kult at du streika på 70-tallet. Men det var faktisk kult. Spesielt når budskapet måtte ropes fra arbeider til arbeider. Mye lidenskap går tapt gjennom e-poster.

Lech Walesa (Robert Więckiewicz) er en polsk fyr. Han jobba på Lenin-verftet i ti år. Helt til han fikk sparken. Arbeidsgiveren syntes nemlig ikke det var kult at han drev med illegal fagforeningsvirksomhet. Dette var naturligvis å kaste bål på bensinen, og Walesa ble inspirert til å kjempe hardere og hardere mot kommunismens dårlige behandling av arbeidere. Helt til han ble president i Polen.

USA kan sies å ha et visst monopol på storskjermen. Dette gjenspeiles av biografiene vi får servert. Assange, Jobs og Zuckerberg er sikkert enige. Derfor føles “Walesa – Håpets mann” som et friskt, østeuropeisk pust fra fortiden. Stilen ligner absolutt på den som for lengst har blitt etablert av vestlige biografier, og det er kanskje forståelig: Lech Walesa ville gjøre Polen til et fritt land – og frihet måtte man vestover for å finne. Stort sett.

Dessverre rører ikke “Walesa – Håpets mann” ved kontroversielle temaer i det hele tatt. Filmen maler et bilde av Lech som en veldig likandes og initiativrik fyr. Vi får nærmest servert et glansbilde. Det er jo for så vidt greit nok, det. Han fikk tross alt en fredspris.

Men filmen blir dermed litt for streit. Vi følger Walesa fra A til B. Finnes det ikke noe mer bak kulissene?

Prestasjonene er heldigvis ikke like streite. Jeg kjenner ikke Lech Walesa så godt fra før, men nå kjenner jeg i hvert fall skuespiller Robert Więckiewicz. Det skal han ha. Kona Danuta spilles av Agnieszka Grochowska som noen kanskje kjenner igjen fra norske “Upperdog”.

Filmen er et godt stykke håndarbeid, men den har dessverre ikke så mye den vil si. Det er litt synd. Likevel bør den være interessant å se for den uinnvidde. Lech Walesa er jo ikke akkurat hovedprioritet i pensum.