5
Livet, døden og bluegrass

Tittel:
Alabama & Monroe
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Veerle Baetens
  • Johan Heldenbergh
  • Nell Cattrysse
Regissør:
Felix van Groeningen

Vakre “Alabama & Monroe” bør få selv den største banjo-motstander til å felle en tåre. 

Kjærlighetshistorien mellom tatoveringsdama Elise og bluegrassmusikeren Didier handler om de store spørsmålene. De virkelig store. Når datteren Maybelle får kreft blir alles tro følgelig utfordret, og drømmer knust. Trist? Åååja.

Men også veldig fint. Om man liker banjo eller ei, er det ingen tvil om at musikken løfter denne filmen på upåklagelig vis. Elise og Didier møtes gjennom bandet, som forblir en rød tråd fra start til slutt.

Historien utspiller seg i rustikke, belgiske omgivelser, langt fra det store Amerika. Likevel er dette Didiers drømmeland. Bandet hans går kledd i cowboyhatter, datterens første sko er et par skinnboots, og kona rir hest naken, kun dekket av sine mange klassiske seilertatoveringer. Elise, altså. Ikke hesten.

Den sterke historien fortelles bit for bit, og veksler mellom lykkelige scener fra da Elise og Didier først møttes, til den tøffe kampen på sykehuset, og fortvilelsen etterpå. Filmen fra 2012 er basert på skuespillet “The Broken Circle Breakdown” (som også er originaltittel). Den har allerede blitt en publikumsfavoritt på flere festivaler, noe jeg mistenker at den utrolig sjarmerende lille Maybelle (spilt av Nell Cattrysse) kan ta litt av æren for.

Det skal være sagt, at til tross for å være en som vanligvis styrer unna denne typen dramaer (spesielt kombinasjonen kreft og barn betyr et sikkert avslag til kinoinvitasjonen), så traff denne filmen meg rett i hjertet. Kanskje nettopp derfor. Den unngår i det lengste å bli altfor sentimental. Det eneste er at den kanskje blir litt langdryg. Og det blir litt vel ille, liksom. Men sånn er jo verden utenfor Hollywood. Kjærligheten kan jo ikke vinne hver gang, heller.