3
London falling

Tittel:
London has Fallen
Sjanger:
Action
Varighet:
1 t. 39 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Gerard Butler
  • Aaron Eckhart
  • Morgan Freeman
  • Melissa Leo
  • Angela Bassett
Regissør:
Babak Najafi

“Now war is declared, and battle come down.”

Gerard Butler tar Joe Strummer på ordet. “London has Fallen”, oppfølgeren til den forbausende fornøyelige “Olympus has fallen”, er en halvannen time lang actionfest, der britiske myndigheter lar egen hovedstad være lekeplass for terrorister så den amerikanske presidenten den frie verdens leder kan komme seg ut med livet i behold. Greit med prioriteringer.

En bøling hevnlystne terrorister fra det Butler så fløyelsaktig døper “Fuckheadistan” legger ikke fingrene imellom når de skal ta igjen etter et mindre vellykket droneangrep fra amerikanernes side. De snikmyrder likegreit Storbritannias statsminister, og gjør London om til krigssone for å få has på verdenslederne som deltar i gravfølget. Men de hadde selvfølgelig ikke regnet med Gerard Butler – Secret Service-agent per excellence, og vordende familiefar, som styrer sikkerheten rundt Aaron Eckharts prekære presidentfigur.

Butler er ikke fremmed for å lage filet av fiender, særlig fra terroristsortimentet. Fra før har han forsøkt å slakte persere, nord-koreanere og Jennifer Aniston – stort sett med formidabel suksess. Den suksessraten fortsetter når han settes opp mot radikale islamister. Butler skyter, stikker og slår seg gjennom horder av arabiske terrorentusiaster, i en film så komisk islamofobisk at Donald Trump kunne sittet i registolen. I utgangspunktet ganske treffende, i lengden ganske trettende.

Den store forskjellen fra forrige gang, er selvfølgelig at Antoine Fouqa har forlatt registolen. Der har nå Babak Najafi satt seg. Og så klart: Alt kan ikke gå greit når man bytter ut regissøren av “Training Day” med regissøren av “Snabba Cash 2”. Samme om man så har fire manusforfattere i ryggen. Fire, ja.

Najafi er en helt middels actionregissør, selv om han imponerer med en svært så moteriktig entakning av et angrep på terroristenes hovedkvarter. Bare synd “True Detective”, “The Revenant”, “Creed”, “The Raid”, “Hard Boiled”, “Children of Men”, “Old Boy” – ja, til og med “Spectre”  kom den i forkjøpet. I grunn litt symptomatisk for hele filmen: En enkel, trygg og kompetent actionfilm som ikke forbauser på noe nevneverdig vis. Den eksisterer, og det er egentlig det hele. Det samme kan ikke sies om filmens London etter 99 minutter. Poor old girl.